min

Tags in dit artikel

,

Wat is IRC?

IRC staat voor Internet Relay Chat. Het is kort samengevat een chatprotocol. Het werkt echter heel anders dan de beter bekende chatcliënts als MSN Messenger of Yahoo messenger. IRC zit namelijk heel anders in elkaar, met MSN moet je contacten toevoegen aan jouw lijst. Bij IRC join je channels (chatkanalen), in deze channels zitten andere mensen waarmee je dan kunt gaan praten. IRC is echter al veel ouder dan bijvoorbeeld MSN. IRC bestaat nu al zo’n 18 jaar. Het is in Augustus 1988 uitgevonden door een Fin. Ter vervanging van een zogenaamde BBS chat.

Wat is er te verwachten van deze Tutorial


In deze tutorial beschrijf ik een aantal van de mogelijke functies van IRC. Met daarin natuurlijk de basiselementen, zoals het verbinden met servers en channels. Maar ik wil er graag ook dieper op in gaan. Zo bespreek ik ook hoe je zelf een channel kunt maken en hoe je meerdere servers kunt joinen.

Wat heb je nodig?


In deze tutorial maak ik gebruik van mIRC. Dit programma is hier te downloaden, kies de meest recente versie. Meer hebben we naast een internetverbinding niet nodig.

Manier van invullen


In deze tutorial zijn een hoop dingen die ingevuld moeten worden of een hoop dingen moeten aangeklikt worden. Alles waar je je eigen gegevens in moet vullen of op moet klikken is [mb]rood[/mb] gemaakt of staat duidelijk aangegeven.