3min

Tags in dit artikel

,

Overige functies

Op deze pagina wil ik graag nog wat functies van mIRC laten zien. Er zitten een aantal functies in die het gebruik sterk vereenvoudigen.

Perform


Deze functie is erg handig, als deze namelijk goed is ingesteld hoef je voortaan alleen nog maar op het mIRC icoontje te klikken. Het programma zal de benodigde commands dan uit zichzelf uitvoeren.

De perform knop is te vinden in het [mb]options menu[/mb]. Deze bereiken we door op [mb]alt+o[/mb] te drukken. We blijven nog steeds bij het kopje [mb]connect[/mb], en daar pakken we het tabje [mb]options[/mb] uit. Klik op het [mb]perform[/mb] knopje.

Je krijgt nu een schermpje te zien. Hier gaan we een aantal dingen invoeren. Belangrijk is wel dat het in de goede volgorde staat anders kan het zo zijn dat het niet werkt. Ik bespreek het per belangrijk element.

PHP Code
1
/nick [Nickname]

Mocht je tijdens het chatten je nickname een keer veranderd hebben, deze wordt door dit commando weer teruggezet op je standaard Nickname. Doe je dit niet, dan zal Nickserv niet werken.

PHP Code
1
/nickserv identify [Wachtwoord]

Hiermee wordt je nickname geidentificeerd door Nickserv.

PHP Code
1
/join #techzine

Hiermee kom je automatisch in het channel terecht. Op de plaats waar nu #techzine staat kun je ook andere channels invullen! Je kunt dit commando ook meerdere malen herhalen om zo in meerdere channels terecht te komen.


Rechts in de balk zie je iedereen die in het Channel aanwezig is. Sommige mensen hebben meer rechten dan anderen in channels. Dit kun je zien aan de bepaalde tekens voor hun namen. Je hebt bijvoorbeeld mensen met een @, % of + voor hun naam.

Met deze namen kun je meer doen dan je denkt. Zo kun je privé met ze praten, dit doe je door dubbel op de naam te klikken, er zal dan een apart schermpje openen waar alleen jij een de betreffende persoon in kunnen praten. Ook kun je met Whois makkelijk zien waar een persoon zich nog meer bevindt, je kan zien hoe lang hij al niet meer gereageerd heeft en je kan bijvoorbeeld ook zien of hij afwezig is. Probeer rustig het een en het ander, zo kom je het meest te weten over het programma.


Hier nog even een screenshot, CrazyRooster was de onvrijwillige vrijwilliger, een erg nuttig voorbeeld trouwens. Ik heb hem dus geslapped, waardoor hij gehighlight werd en daardoor dus wist dat zijn naam genoemd werd in #techzine, en dus erg snel kon reageren.

Highlights


Door de vorige screenshot komen we bij het volgende onderwerp, highlights. Als iemand jou naam noemt in een channel terwijl jij deze verkleint hebt zal het IRC logo gaan knipperen waardoor jij weet dat je nodig bent. Highlights maak je zo:

Ga naar [mb]options[/mb], in [mb]options[/mb] naar het kopje [mb]IRC[/mb]. in het IRC dropdown menu klik je op [mb]highlights[/mb]. Daar op [mb]add[/mb], vul je naam in, kies een kleur uit (De zin waarin jou naam staat wordt dan in die kleur weergegeven). Klik op [mb]OK[/mb] en het is geregeld.