2min

Tags in dit artikel

,

Connecten met de server

Connecten met een server
IRC zit over het algemeen moeilijker in elkaar dan programma’s zoals MSN. Op IRC moet namelijk een hoop ingesteld worden. In deze tutorial gaan we verbinding maken met de IRC server van Techzine. Voordat je met een server gaat verbinden moet je eerst het adres van een server hebben. Dit is in ons geval [mb]irc.techzine.nl.[/mb]

Open met alt+o het options menu, links zijn een aantal categorieën te zien. Wij gebruiken er nu slechts een paar, te beginnen met het instellen van de gegevens.

Gegevens


[mb]Fullname[/mb] en [mb]e-mailadres[/mb] lijken me duidelijk. Bij [mb]nickname[/mb] vul je je eigen nickname in, deze is te zien voor de andere mensen in het kanaal. De [mb]alternative nickname[/mb] wordt alleen gebruikt als de nickname die je hebt ingevuld al in gebruik is door iemand anders.


Server instellen


Nu gaan we de server instellen. Dit doen we op de volgende manier. We zijn nog steeds in het options scherm, net hebben we bij [mb]Connect[/mb] onze nicknames ingesteld, nu gaan we een tab naar onderen, naar [mb]Servers[/mb] dus. Klik in dit schermpje op [mb]Add[/mb], dan komt het Add Server schermpje naar voren, neem de daarin geschreven tekst letterlijk over. Eigenlijk is alleen het server adres belangrijk, in dit geval: irc.techzine.nl. Klik daarna weer op [mb]Add[/mb], we zijn nu klaar om te connecten. Klik op [mb]Connect to Server[/mb].


Nickserv registreren


Nickserv is een functie van IRC die jouw nickname vastlegt. Hierdoor kan niemand op jouw nickname inloggen en zich voordoen als jou. Hierdoor zijn problemen dus makkelijk te voorkomen, maar dat moet wel allemaal geregistreerd worden en dat gaan we nu doen.

Als je met een IRC server verbindt wordt direct gevraagd of je je nickname wilt vastleggen. Dit doe je heel makkelijk. Je typt dit in:

PHP Code
1
/nickserv register [wachtwoord] [e-mail adres]

Als je dit gedaan hebt is je nickname vastgelegd.


Nickserv identificeren


Elke keer als jij opnieuw inlogt vraagt de server je om je nickname te identificeren, dit moet binnen een minuut gedaan zijn, anders wordt je nickname automatisch aangepast. Ook dit is makkelijk te doen. Je typt in:

PHP Code
1
/nickserv identify [wachtwoord]

Hij zal dan aangeven dat je nickname wordt herkend.



Meerdere servers joinen


Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je naast de server waar je nu in zit ook nog op andere servers channels hebt waar je graag heen wilt gaan. Dit is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Typ dit in in je statusvenster:

PHP Code
1
/server -m [Server IP, bijvoorbeeld irc.techzine.nl]

-m houdt in dat hij de server opent in een nieuw venster, zodat je met beide channels verbonden blijft.