Werkomgeving

Het installeren van de benodigde software

Om C# programma’s te ontwikkelen moet je die compileren. In deze tutorial maken we gebruik van Visual C# Express Edition 2008. Dit is een gratis software pakket van Microsoft die alle benodigde functies heeft die een doorgaans hobbyist of starter nodig heeft. Je zou ook de proffesionele versie kunnen nemen, maar die voegt bij dagelijks gebruik weinig toe, en kost je daarbij klauwen vol geld.

Download het pakket van de Microsoft site en installeer het. Er wordt gevraagd om je product te registreren; dit is gratis maar de eerste 30 dagen nog niet nodig. Start Visual Studio C# express op. En klik op Nieuw Project:Kies in dit dialoog voor een Console Application. Het is van belang om eerst te begrijpen hoe je programeertaal schrijft, voordat we ‘echte’ programma’s gaan bouwen. Geef het project wat je nu aanmaakt een gewenste naam, bijvoorbeeld "Csharp_les1". Klik op OK om het project te starten.

Het zal je misschien opgevallen zijn dat nog nergens gevraagd is waar het project opgeslagen moet worden. Het project wordt eerst in een tijdelijke map opgeslagen. Om het project op te slaan, moet je voor File -> Save All kiezen.