2min

Intel heeft de financiële cijfers over de afgelopen drie maanden bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het bedrijf de inkomsten zag stijgen, mede door de sterke groei uit de datacenter-activiteiten. De aandelen van Intel stegen door de kwartaalcijfers met 2,2 procent naar 42,25 dollar.

De nettowinst groeide in het derde kwartaal dat eindigde op 30 september naar 4,52 miljard dollar, ook wel 0,94 dollar per aandeel. Dat is meer dan dezelfde periode een jaar eerder, toen er nog 3,38 miljard dollar overbleef (0,69 dollar per aandeel). De omzet kwam in de afgelopen drie maanden uit op 16,15 miljard dollar, een groei van 2,4 procent. Daarmee overtreft het bedrijf de voorspellingen, waarbij uitgegaan werd van 15,73 miljard dollar.

Voor het volledig jaar verwacht Intel een omzet van 62 miljard dollar, oftewel 3,25 dollar per aandeel. Daarmee overtreft de het bedrijf de verwachtingen van de analisten, die volgens Reuters op  3,01 dollar per aandeel en 61,4 miljard dollar lagen. In juli werd er nog een een omzet van 61,3 miljard dollar en 3 dollar per aandeel voorspeld.

Per onderdeel

Intel verlegt zijn focus naar datacenter-activiteiten en onderzoekt ook nieuwe gebieden zoals kunstmatige intelligentie en autonome auto’s. Daardoor is de het bedrijf niet meer te afhankelijk van de pc-markt. Bij de inkomsten uit datacenters resulteerde dat in een groei van zeven procent in het derde kwartaal, wat neerkomt op 4,9 miljard dollar. De financiële topman geeft over datacenters aan dat ze een steeds groter deel in gaan nemen voor het bedrijf.

De inkomsten uit client computing, waaronder de pc-chipactiviteiten vallen, bleven gelijk. Met dit onderdeel haalde Intel 8,9 miljard dollar op. Hier werd wel wat minder verwacht door de analisten, die dachten aan een bedrag van 8,68 miljard dollar. Intel lanceerde recentelijk de Coffee Lake-processoren. Dit moet een goede concurrent zijn voor de AMD Ryzen-processoren.

De techsector lijkt het de afgelopen drie maanden goed gedaan te hebben. Op vrijdag werden bijvoorbeeld de kwartaalcijfers van Microsoft, Amazon en Alphabet bekend. Ook bij deze bedrijven vielen de resultaten hoger uit dan verwacht.