2min

De omzet van Amazon nam in het afgelopen kwartaal sterk toe, zo blijkt uit de financiële resultaten over de afgelopen drie maanden. De overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods die in juni wereldkundig gemaakt werd lijkt daardoor uit te betalen. Door de berichtgeving was er een forse stijging voor het aandeel Amazon te zien.

Het bedrijf haalde in de afgelopen maanden 43,7 miljard dollar op. Omgerekend betekent dat een omzet van 37,6 miljoen euro. Amazon schrijft op dit gebied een jaar-op-jaar groei van 34 procent. Ook de nettowinst ging in de afgelopen drie maanden omhoog, en wel met 1,5 procent. Daardoor houdt het bedrijf 256 miljoen dollar over.

De nettowinst valt in verhouding met de omzet wat laag uit omdat de kosten voor onder meer sales, marketing en IT stegen. Toch groeit het bedrijf harder dan verwacht, wat zorgde voor een stijging van het aandeel Amazon. Beleggers betaalden na bekendmaking van de cijfers 1055 dollar per aandeel doordat er een stijging van 8,5 procent te zien was.

Verschillende onderdelen

Op het gebied van cloud, een ontwikkeling waar we vaak over schrijven op Techzine, was eveneens groei te zien. Met dit onderdeel werd 4,58 miljard dollar opgehaald, een groei van 41,9 procent. Dat is meer dan de analisten verwachtten, zo schrijft Reuters. Zij gingen uit van 3,52 miljard dollar. Het persbureau citeert een analist die stelt dat het bedrijf op alle gebieden inzet en dat de machine volop draait.

Er gaan geruchten dat Amazon ook meer wil doen met farmaceutische handel. Daarover werd tijdens de gesprekken niets gecommuniceerd. CVS Health kwam met een reactie op de plannen. Deze drogisterijketen bracht namelijk een bod uit van 66 miljard dollar op zorgverzekeraar Aetna, zo beweren bronnen van Reuters.

Anderzijds is Amazon ook van plan om meer te investeren in video-content, waarbij analisten ervan uitgaan dat er dit jaar 4,5 miljard dollar uitgegeven wordt. Toch is er ook het één en ander te doen omtrent Amazon Studios, dat concurreert met Netflix om kijkers te winnen. De directeur van dit onderdeel stapte onlangs namelijk op na beschuldigingen van seksuele intimidatie.