2min

De bitcoin blijft maar records breken. De virtuele munt is ondertussen meer dan 6.000 dollar waard en lijkt snel naar nog veel grotere hoogtes te zullen stijgen. Toch is het de vraag hoe houdbaar de cryptomunt blijft. Steeds meer landen verbieden investeerders om er nog mee te handelen.

De Centrale Bank van Vietnam is vandaag de tweede die dit verboden heeft. In een statement laat de bank weten dat het voortaan illegaal is om zaken te doen met de bitcoin. Indien investeerders dit toch doen, zullen ze een boete krijgen. Het is dus voortaan illegaal om betalingen te doen en aan te bieden om betalingen te verrichten middel de bittcoin.

Illegale betaalmethode

In een statement schrijft de Centrale Bank van Vietnam het volgende: “De Bbtcoin en soortgelijke virtuele munten zijn geen geldig betaalmiddel in Vietnam. Het gebruik, hebben van een voorraad en het uitgeven van bitcoin en andere soortgelijke virtuele munten als betaalmethode is verboden in Vietnam.”

De bank benadrukt dat conventionele betaalmethodes gewoon geaccepteerd worden. Mocht iemand besluiten om de bitcoin of een andere soortgelijke virtuele munt te gebruiken als betaalmethode, wacht er een boete van maximaal 9.000 dollar. Met deze beslissing is Vietnam het tweede grote land dat de handel in virtuele munten aan banden legt; eerder besloot ook China daartoe.

Meningen verdeeld

De meningen over het gebruik van digitale munten zijn verdeeld. Zo waarschuwde Jamie Dimon, CEO van zakenbank JPMorgan, in het verleden al eens dat dergelijke munten niet houdbaar zijn. Er zijn meer mensen die het met hem eens zijn en waarschuwen voor een crash van de markt voor virtuele munten.