Samsung heeft een nieuwe recordomzet en -winst geboekt. Het is het tweede kwartaal op rij dat het Zuid-Koreaanse bedrijf records boekt, waaraan de groei van de chipafdeling het meeste bijdroeg. Verder is de mobiele tak dankzij de komst van de Galaxy Note 8 weer gestabiliseerd.

De cijfers die Samsung noteerde zijn indrukwekkend. Zo groeide de omzet een kwart ten opzichte van een jaar eerder naar 47,5 miljard euro. Daarnaast verdubbelde de winst, en kwam die uit op 8,5 miljard euro.

Chipafdeling blijft groeien

De mooie cijfers die het Zuid-Koreaanse bedrijf, dat overigens een roerig jaar meemaakte waarbij directeur Kwon Oh-hyun op moest stappen, komen vooral voort uit de prestaties van de chipafdeling. Die was goed voor ruwweg de helft van de omzet en driekart van de winst.

Samsung stelt dat de chipafdeling vooral groeide door de enorm toegenomen vraag hiernaar. Het bedrijf schrijft dat de vraag naar mobiele apparaten en grotere servercapaciteit ook zal blijven toenemen en dat het om die reden “een positieve groei” verwacht. De ontwikkeling van technieken in big data, kunstmatige intelligentie en machine learning zullen er verder aan bijdragen.

Schermen en mobiele tak

Door de toenemende vraag naar OLED-schermen, vooral op het vlak van mobiele telefoons, voorziet Samsung steeds betere prestaties op dat vlak. Toch was de winst afgelopen kwartaal wat minder hoog in de schermendivisie, wat komt doordat het bedrijf flinke bedragen investeerde in nieuwe productiefaciliteiten.

De mobiele tak stabiliseerde verder, wat komt door de lancering van de Galaxy Note 8 en de solide prestaties van de nieuwe toestellen in de Galaxy J productreeks. Samsung verwacht ook komend kwartaal, mede doordat de feestdagen eraan zitten te komen, dat de vraag naar smartphones en tablets blijft toenemen.

Tot slot meldt Samsung dat het met consumentenelektronica de focus wil verleggen naar premium producten. Zo ziet het bedrijf de vraag naar televisies dalen, maar verwacht het door het wereldkampioenschap voetbal en de winterspelen weer groei. Vooral televisies voorzien van de nieuwste technieken spelen hierin een rol volgens Samsung.