2min Analytics

Amerikaanse beurswaakhond waarschuwt voor gevaar cryptovaluta

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een waarschuwing afgegeven voor cryptovaluta. Investeerders moeten volgens de instantie niet zomaar geld in digitale munten steken als beroemdheden op social media goede verhalen over de valuta plaatsen.

Specifiek richt de waarschuwing zich op een zogeheten initial coin offering (ICO). Hierbij vragen beginnende bedrijven om geld door middel van digitale munten of tokens in plaats van de gebruikelijke aandelen. Beroemdheden zoals Floyd Mayweather en Paris Hilton steunden ICO’s door er op social media over te schrijven.

ICO’s zijn echter niet gereguleerd en daardoor komen er gevaren om de hoek kijken. Er kunnen bijvoorbeeld niet bestaande producten verkocht worden of het geld is te gebruiken voor projecten die nooit werkelijkheid worden. Daarom vraagt de SEC beroemdheden op om voorzichtig te zijn en potentiële investeerders te beschermen.

Voorzichtigheid

In de verklaring geeft de beurswaakhond aan dat iedere beroemdheid of individu die een virtuele token of munt promoot duidelijkheid moet verschaffen over de aard, omvang en vergoeding die tegenover de reclame staat. Als deze informatie niet geleverd kan worden, is dat in strijd met bepaalde federale wetten, zo geeft de SEC aan.

Verder roept de SEC ook op tot voorzichtigheid bij de investeerders. Betaalde promoties kunnen overkomen als onpartijdig, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Beroemdheden die regelmatig een investering promoten zouden niet voldoende expertise hebben om te beoordelen of de investering passend is en overeenkomt met federale effectenwetten. Onderzoek voor het doen van investeringen is volgens de SEC ook bij ICO’s verstandig.

Commotie

De waarschuwing van de instantie volgt nadat The New York Times een artikel publiceerde over de acties van de beroemdheden. Hierin werd onder meer besproken dat Mayweather de ICO Centra Tech hielp bij het ophalen van 30 miljoen dollar. Vervolgens zouden de oprichters van Centra Tech een chief executive gemaakt hebben die niet bestaat.