2min

Tags in dit artikel

, , ,

De nieuwe cyber-eenheid van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een eerste zaak aangespannen. Het gaat om een aanklacht jegens een ‘initial coin offering’ (ICO), van het privébedrijf PlexCorps en zijn twee voornaamste medewerkers.

In het statement van de SEC, dat het tegenover persbureau Reuters maakte, lezen we dat de SEC besloten heeft de ICO van PlexCorps geheel stil te leggen. Dat haalde vijftien miljoen dollar op bij duizenden investeerders, nadat het beloofde het inlegbedrag te zullen verdertienvoudigen.

Explosieve groei ICO’s

Een ICO is een manier om kapitaal op te halen middels bitcoin en andere cryptocurrencies. Doorgaans zijn het weinig transparante constructies, bedoeld om een digitale munt te kunnen lanceren. De opkomst hiervan zorgt voor enige controverse onder regelgevers, vooral doordat er nauwelijks transparantie is bij ICO’s.

De markt houdt op dit moment goed in de gaten wat de regelgevers doen met ICO’s. Het lijkt erop dat de Amerikanen de teugels flink aantrekken. SEC-voorzitter Jay Clayton stelt dat het goed kan dat er net zoveel regelgeving komt als bij bijvoorbeeld een gewone investeringsronde.

Zaak tegen PlexCorps

In de zaak die tegen PlexCorps werd aangespannen, lezen we dat investeerders in de Verenigde Staten en uit andere landen de belofte kregen een winst van 1354 procent te zullen maken in minder dan 29 dagen. De kans dat PlexCorps, dat de PlexCoin had willen lanceren, daar in zou slagen lijkt vrij klein, mede door het enorme aantal ICO’s.

De SEC vindt in elk geval dat PlexCorps fraude pleegt en de investeerders bedriegt. Het geld moet terugbetaald worden, met rente. Daarnaast wil de SEC dat de Amerikaanse rechter een extra boete oplegt en voorkomt dat de eigenaren van PlexCorps nog dit soort diensten kunnen aanbieden.