2min

De European Securities and Markets Watchdog (ESMA), een financiële toezichthouder van de Europese Unie, waarschuwt vandaag investeerders over de risico’s van nieuwe cryptomunten. Dat gebeurt ongeveer op hetzelfde moment dat de Nederlandse AFM en DNB een zelfde soort waarschuwing afgeven.

Deze experimentele en ongereguleerde vorm van online crowdfunding wordt ook wel een Initial Coin Offering (ICO) genoemd. Het zijn vaak startups die gebruikmaken van dergelijke financieringsvormen. De ESMA noemt ICO’s ongereguleerd, volatiel, niet transparant en technologisch niet getest. “ICO’s zijn extreem riskant en eeen erg speculatieve investering”, zo luiden de woorden van de autoriteit. Er zou daarbij een risico zijn om de investering in zijn totaliteit te verliezen.

De ESMA vervolgt zijn verklaring door te stellen dat veel van de munten en tokens geen intrinsieke waarde hebben. ICO’s gebruiken voor het toegang krijgen tot of het gebruikmaken van een dienst of product zijn vaak de enige toepassing, benadrukt de waakhond. Met deze woorden mengt zich een nieuwe partij die zijn afkeur uitspreekt. Naast Nederland kwam er eerder al vanuit het Verenigd Koninkrijk een waarschuwing over dergelijke financieringsopties.

Erg lucratief

Met het uitgeven van digitale tokens kunnen bedrijven soms binnen enkele uren miljoenen euro’s ophalen. Investeerders krijgen daarbij niet altijd een aandeel in het project. Dit leidde ook in de Verenigde Staten tot ophef. De Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwde voor de risico’s nadat er beroemdheden goede berichten over ICO’s op social media plaatsten. Zo maakt Floyd Mayweather reclame voor een ICO waarbij het achterliggende bedrijf uiteindelijk een chief executive maakte die niet bestaat.

Tegelijkertijd hebben de ICO’s gezorgd voor een explosieve toename in cryptovaluta-waarde. In het begin van het jaar was de markt nog ongeveer 17 miljard dollar waard, terwijl er eind september nog een record van bijna 180 miljard dollar genoteerd werd. Onder meer de bitcoin, de bekendste cryptomunt, blijft records breken.