2min Analytics

BitTorrent-bedenker komt met milieuvriendelijke digitale munt Chia

BitTorrent-bedenker komt met milieuvriendelijke digitale munt Chia

Een bitcoin-transactie gebruikt ruwweg evenveel stroom als een Amerikaans huishouden in een week doet. Legendarisch programmeur Bram Cohen wil daar graag verandering in brengen. Gezien het feit dat hij BitTorrent ontwikkelde, is een oplossing die Cohen uit zijn mouw schudt interessant. Hij heeft vandaag het bedrijf Chia Network gelanceerd.

Chia Network brengt een virtuele munt op de markt, die gebaseerd is op tijd en opslag en weinig stroom nodig heeft om te werken. Chia zal volgens hem ongebruikte opslagruimte op harde schijven gebruiken om zijn blockchain te kunnen bevestigen. Aan de hand daarvan kan de impact op het milieu kleiner worden.

Een betere bitcoin

“Het idee is om een betere bitcoin te maken en de problemen van centralisatie op te lossen,” aldus Cohen tijdens een interview met de site TechCrunch over zijn plannen. Volgens hem heeft de bitcoin twee inherente problemen: de milieu-impact en de instabiliteit die voortkomt uit de paar bitcoin miners die goedkope elektriciteit ter beschikking hebben.

Vooral dat laatste wordt opmerkelijk genoeg een steeds groter probleem. De locaties waar veel bitcoin gemined wordt, beginnen zich steeds meer te concentreren rond gebieden waar de plekken waar elektriciteit relatief goedkoop is en de omgeving relatief koud. Dat is een centralisering die indruist tegen het principe van blockchain en de bitcoin.

Oplossing

Chia probeert beide problemen op te lossen. Net als bij de bitcoin, is er een blockchain die alsmaar groeit en gedecentraliseerd is. De blockchain wordt aangevuld met gegevens over het werk dat iemand verzet heeft en ook de ruimte die iemand beschikbaar stelt voor alle nieuwe blocks. In ruil daarvoor krijgen de ‘farmers’ beloningen.

De bedoeling is om chia tegen eind 2018 op de markt te brengen. Tegelijk moeten de vroege verkopen in het tweede kwartaal van volgend jaar van start gaan, om tegen het einde van het jaar een goede start te kunnen maken. Lees hier een uitgebreide omschrijving van de werking van de chia (PDF).

Chia network