2min

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze digitale tokens worden vaak ingezet om startups te financieren en zijn daarmee fraudegevoelig. Eerder waarschuwde de AFM al voor risico’s bij investeren in cryptocurrencies.

De AFM raadt mensen af om te investeren in de ICO’s. Het is volgens de autoriteit een “ideale voedingsbodem voor oplichters”, mede doordat de opzet vaak zo is dat de ICO’s niet onder het toezicht van de AFM vallen. Het risico is dat investeerders hun volledige inzet zullen verliezen.

Gevaren van ICO’s

ICO’s zijn een manier om financiering te regelen voor de ontwikkeling van diensten en lancering van bedrijven. De tokens worden verkocht in euro’s of dollars, maar soms ook in bijvoorbeeld bitcoin of euthereum. Mensen die ze kopen, krijgen ook een recht of een aandeel in een project.

Het klinkt daarmee interessant, maar het risico van een ICO is volgens de AFM groot. Vaak zijn ze op een manier gestructureerd, waardoor ze buiten het bereik van de AFM vallen. De bescherming die de financiële toezichtwetgeving biedt valt daarmee weg en daardoor kan de AFM dus geen toezicht houden.

Specialistische kennis nodig

Om goede investeringen te kunnen maken, is het volgens de AFM nodig om specialistische kennis en expertise te kunnen hebben. Volgens de autoriteit verslikken de meeste particuliere investeerders zich hierin. Zonder die kennis is het goed mogelijk dat mensen in piramidespelen of andere pogingen tot oplichting trappen.

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM stelt wel de mogelijkheden te zien van ICO’s, maar dat de risico’s te groot zijn. De kans “op oplichting en verlies van inleg in combinatie met de hype rond ICO’s van dit moment vormt een gevaarlijke cocktail. […] In het buitenland zijn al meerdere voorbeelden bekend van frauduleuze ICO’s, en de AFM maakt zich ernstig zorgen over het risico op misleiding van investeerders in Nederland. Wij raden daarom consumenten af om in de huidige omstandigheden te investeren in ICO’s.”

Update: DNB volgt waarschuwing

Zojuist heeft De Nederlandse Bank (DNB) bekend gemaakt dat het de waarschuwing van de AFM volgt. Het heeft banken en andere financiële  instellingen gewaarschuwd voor de risico’s die ze nemen als ze betrokken raken bij ICO’s. In het statement schrijft DNB:

“Dienstverlening rondom ICO’s, tokens en cryptocurrencies kan volgens DNB dan ook op gespannen voet staan met de eisen ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.”