2min

Het Engelse bedrijf Graphcore ontvangt een investering van 50 miljoen dollar. Spannend is dat de investering wordt gedaan door Sequoia Capital. Deze investeringsmaatschappij is, zeker voor IT-begrippen, een oudgediende. Het bedrijf staat bekend om gedegen investeringen en heeft onder andere in de beginfase van Google en Apple geïnvesteerd in deze bedrijven. Al met al lijken de investeringsobjecten van Sequoia uit te kunnen groeien tot grote spelers. Vandaar dat wij nader stilstaan bij deze deal en de capaciteiten van Graphcore.

Wat doet Graphcore en waar wordt de investeringen voor gebruikt?

Graphcore houdt zich bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie computerprocessoren. Deze chips kunnen gebruikt worden voor het trainen van kunstmatige intelligentie (AI) algoritmes. De zogeheten Intelligence Processing Units (IPU’s) zouden in vergelijking met andere processoren tien tot 100 maal de machine intelligence training kunnen verbeteren.

Het bedrijf, dat verwacht de eerste processoren in voorjaar 2018 te kunnen leveren, stelt bij monde van CEO Nigel Toon dat verwacht dat zijn producten de standaard zullen worden voor computers die met kunstmatige intelligentie gaan werken. Daarnaast verwacht hij dat de IPU een doorslaggevende veranderfactor gaat worden in diverse toonaangevende industrieën. Deze woorden lijken nogal groots gekozen maar worden wat realistischer ingeschat tegen de context. Zo heeft de CEO eerder zijn IT-bedrijf Icera verkocht voor 367 miljoen dollar. Ook het feit dat dit de derde investeringsronde is en uitgerekend Sequoia instapt geeft aan dat de woorden van Toon wel eens waar zouden kunnen worden.

Graphcore gaat met het verkregen kapitaal de productie opschalen en een ontwikkelcommunity rondom zijn Poplar softwareplatform bouwen. Daarnaast wil men de Amerikaanse vestiging in Palo Alto verder uitbreiden.

Als onderdeel van de investering zal Sequoia een van zijn partners, Matt Miller, aan Graphcore ter beschikking stellen om als directielid structuur en focus aan de groei te geven.