2min Analytics

Intel en Foxconn willen 5G gebruiken voor geavanceerde gezichtsherkenning

Intel en Foxconn hebben vandaag gedemonstreerd hoe gezichtsherkenning gebruikt kan worden om betalingen te autoriseren. Hiervoor is gebruikgemaakt van Intels Multi-access Edge Computing (MEC) 5G-oplossing, in combinatie met geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie en kunstmatige intelligentie.

Dat meldt de site ZDNet vandaag op basis van bericht van Intel en Foxconn. “MEC en gezichtsherkenningssystemen die in smart retail gebruikt worden, kunnen het betaalproces verkorten tot 0,03 seconden,” laat Intel weten.

Hoe het werkt

De technologie werkt middels draadloze camera’s. Die worden met behulp van 5G-technologie met het internet verbonden. Opgenomen beelden worden vervolgens doorgestuurd naar het lokale MEC-platform van Intel en met behulp van speciale software direct geanalyseerd. Cruciaal is dus dat er diverse lokale MEC-servers geïnstalleerd worden, die de beelden kunnen analyseren.

Volgens Intel wordt door de technologie het risico op gelekte persoonlijke informatie en creditcardfraude een stuk kleiner. Er wordt de verwachting uitgesproken dat de gezichtsherkenning in de nabije toekomst in een reeks industrieën gebruikt wordt als manier om betalingen te autoriseren, zonder dat daar creditcards of contant geld voor nodig zijn.

Veel bredere toepassingen

Interessant is dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen het autoriseren van betalingen. Zo zou gezichtsherkenning wat Foxconn en Intel betreft ook gebruikt kunnen worden in grote kantoorgebouwen. Medewerkers kunnen dan makkelijk in de gaten gehouden worden om te zien of ze wel aanwezig zijn.

Ook denken de twee bedrijven dat het mogelijk is om winkelervaringen te personaliseren. Zo zouden er gepersonaliseerde advertenties weergegeven kunnen worden op basis van de leeftijd en het geslacht van de persoon. Intel en Foxconn denken ook aan een persoonlijk register met het winkelgedrag van een betreffende persoon, aan de hand waarvan items aangeraden kunnen worden.

Maar het is natuurlijk nog veel breder dan dit. Zo denken de twee bedrijven de technologie ook te kunnen koppelen aan camera’s die normaliter voor stoplichten gebruikt worden. Die camera’s kunnen ook gebruikt worden om de identiteit van individuen vast te stellen, waarmee misdadigers of vermiste personen sneller gevonden kunnen worden.

Daarnaast wordt nog gedacht aan een systeem waarbij grote kantoorgebouwen automatisch registreren of werknemers wel aanwezig zijn. De vraag is nog of dit soort toepassingen echt mogen in het privacygevoelige Europa, want het kan goed dat daar niet heel positief op gereageerd wordt.