2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google gloednieuwe dienst, Google Analytics, is momenteel gesloten voor nieuwe registraties. De reden hiervoor is de grote hoeveelheid data waar Google opeens mee te kampen kreeg. De servers konden dit niet langer aan.

De nieuwe dienst werd vorige week rond deze tijd gelanceerd. Het gaat om een gratis web-statistieken tool voor webmasters. Via Google Analytics kun je gedetailleerde statistieken over je website(s) opvragen, en je site aanpassen op deze informatie.

Momenteel zijn er al 234.725 accounts aangemaakt door gebruikers. Echter, onder een account kunnen meerdere sites toegevoegd worden. Volgens schattingen zijn dit er momenteel ruim 200.000. Hiermee is het aantal websites waarvan Google statistieken bijhoudt in een week gestegen van 0 naar bijna een half miljoen.

Dit bleek voor Google toch teveel data om te kunnen verwerken, waarop het bedrijf de registratie mogelijkheid op de site heeft uitgeschakeld. Ook kunnen bestaande gebruikers tijdelijk geen extra sites meer toevoegen aan hun account. Dit zal zo blijven totdat Google de server capaciteit heeft uitgebreid.

Deze tijdelijke ‘ledenstop’ betekent wel slechte reclame voor de nieuwe dienst. Veel bestaande gebruikers merken dat statistieken de afgelopen paar dagen niet of nauwelijks verschijnen. Veel gebruikers vragen zich dan ook af waarom Google niet, net als bij e-mail dienst Gmail, heeft gewerkt met invites. Op die manier houd je het aantal nieuwe leden een beetje in toom, en je maakt de dienst wat exclusiever. Mensen lezen de positieve ervaringen van anderen die een account hebben, en zullen er daarna alles aan doen om ook een invite te krijgen. Deze methode is bij Gmail uiterst effectief gebleken: er werden destijds zelfs invites verkocht via sites als eBay.

Al met al betekent de tijdelijke stop voor Google negatieve reclame, maar toch wordt verwacht dat de dienst een succes gaat worden. Het is en blijft namelijk een zeer uitgebreide, gratis analyse tool. Bovendien is er momenteel geen enkele andere aanbiede van analyse software die gratis zulke uitgebreide statistieken biedt. Een uitkomst voor veel webmasters die simpelweg het geld niet hebben om honderden euro’s per maand per website te betalen voor statistieken.