Hoe belangrijk is kunstmatige intelligentie voor Microsoft? Nou, heel. Het bedrijf heeft onthuld dat de volgende grote update voor Windows 10 een compleet AI-platform bevat; Windows ML genaamd. Dat staat ontwikkelaars toe om machine learning systemen in hun apps te integreren.

Dankzij de nieuwe software, die Microsoft vandaag aankondigde, hoeven ontwikkelaars niet langer hun eigen AI-systemen te ontwikkelen. Het kan er ook toe leiden dat de kunstmatige intelligentie waar op gesteund wordt een stuk sneller werkt. Appontwikkelaars kunnen de AI-taken namelijk laten draaien op een computer, in plaats van in de cloud.

AI binnen Windows

Microsoft stelt dat het nieuwe AI-platform naar de eerstvolgende Windows 10-update uitgerold wordt. De bedoeling is om Windows-apparaten intelligenter te maken en de hoop van de softwaremaker is dat er snel meer geautomatiseerde taken naar apps komen. De toepassingen kunnen verder zeer breed zijn; zo schetst men het beeld van automatisch gegenereerde muziekafspeellijsten.

  • Directe resultaten: belangrijk is volgens Microsoft de mogelijkheid voor de AI-systemen om te leunen op de verwerkingsmogelijkheden van computers zelf. Daarmee kunnen grote hoeveelheden data lokaal verwerkt worden en resultaten direct geleverd.
  • Lagere kosten: ontwikkelaars kunnen flink kosten besparen door complexe workloads lokaal en in real-time te verwerken. De data die naar de cloud wordt doorgezet is daarom minimaal, waardoor er ook geen kosten voor gemaakt worden.
  • Flexibiliteit: ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen de AI-taken op een apparaat, maar ook in de cloud te verwerken. Dat kunnen ze helemaal zelf invullen, en daarmee spelen ze in op de mogelijkheid dat een apparaat wel of geen netwerkverbinding heeft.