Coincheck maakt bekend dat het verkocht wordt aan de Japanse online broker Monex Group. De cryptovaluta-beurs kreeg eerder dit jaar nog een klap te verwerken vanwege een hack van 530 miljoen dollar. Bij de overname komt een bedrag van 3,6 miljard yen kijken, omgerekend zo’n 27 miljoen euro.

Monex laat aan CCN weten zowel blockchain als cryptovaluta als next-gen technologieën te zien. Het bedrijf verwacht dat de technologieën de manier waarop mensen geld benaderen drastische veranderen. Voor de deal hield de broker zich nog niets bezig met cryptovaluta, maar door Coincheck over te nemen moet de markt eenvoudiger te betreden zijn. Dit markeert dan ook een nieuw begin van Monex, zo legt het merk uit.

Door de overname krijgt Monex 100 procent van de aandelen in handen. Als gevolg van de deal zullen CEO Koichiro Wada en COO Yusuku Otsuka van Coincheck opstappen. Het bedrijf gaat onder de verantwoordelijkheid vallen van Toshihiko Katsuya, de CEO van Monex. Hoe het precies met de medewerkers van Coincheck verder gaat wordt niet duidelijk.

Diefstal

De hack zal ongetwijfeld gedrukt hebben op de overnameprijs. Het gaat namelijk om één van de grootste virtuele diefstallen tot nu toe. Coincheck beloofde al compensatie voor de slachtoffers, die er zelfs op vooruit zouden gaan. Vorige maand vond er wat reparatie plaats, Coincheck betaalde 46 miljard yen uit eigen zak. Er lopen nog rechtszaken tegen de cryptovaluta-beurs, terwijl de Japanse financiële waakhond al met maatregelen kwam om de zwakke klantbeveiliging aan te pakken en witwassen tegen te gaan.

De overname wordt vrij snel na de uitgesproken intentie bekendgemaakt. Na overeenstemming dient er nog wel goedkeuring te komen door meerdere partijen, onder meer van de aandeelhouders en regelgevende instanties.