1 min Analytics

AI van Facebook spoort 900 miljoen nepaccounts op in 2 jaar

AI van Facebook spoort 900 miljoen nepaccounts op in 2 jaar

Met ruim twee en een half miljard gebruikers heeft Facebook een flinke kluif aan het opsporen van nepaccounts. Die accounts worden gebruikt om pagina’s te pushen of content te promoten. Middels een geavanceerde AI wordt de opsporingstaak door Facebook iets makkelijker gemaakt, aangezien het programma in de afgelopen twee jaar honderden miljoenen nepaccounts wist op te sporen.

Het zogenaamde Deep Entity Classification systeem van Facebook (DEC) analyseert ruim twintigduizend individuele herkenningspunten die het sociale netwerk zelf omschrijft als ‘deep features’. Niet alleen wordt er gekeken naar de activiteiten van de ‘gebruiker’, ook wordt er gekeken naar de pagina’s, groepen en medegebruikers waarmee een account zich associeert.

Volgens Facebook is de grote hoeveelheid punten waar DEC zich op richt de reden dat de AI beduidend geavanceerder is dan andere AI-detectietools. Met meer dan 20.000 onderdelen wordt het voor spamaccounts lastig om onder de radar te blijven zonder aanzienlijk meer moeite te moeten doen om onopgemerkt te blijven.

Het gebruik van DEC heeft er volgens Facebook toe geleid dat er ruim een kwart minder actieve nepaccounts gebruikt worden. Eerst zou dat percentage ruim vijf procent van de maandelijkse actieve gebruikers zijn, nu is dat nipt minder dan vier.