Facebook heeft bekend gemaakt dat ongeveer 83 miljoen accounts op het sociale netwerk niet gekoppeld zijn aan een echte persoon. Het aantal accounts geldt als 8,7 procent van het totaal aantal accounts. Facebook telt momenteel 955 miljoen accounts.

Het bedrijf heeft aangegeven dat de nep-accounts ‘ongewenst’ zijn. Volgens het bedrijf zijn er drie globale groepen waarin de nep-accounts verdeeld kunnen worden. Er zijn 46 miljoen accounts die gezien worden als duplicaten van reeds bestaande accounts, wat de grootste groep is. Het hebben van een dubbele account druist in tegen Facebook’s filosofie om alle sociale contacten te beheren met slechts één account.

De tweede grote groep is verantwoordelijk voor 23 miljoen accounts. Het gaat hierbij om persoonlijke Facebook-accounts die aangemaakt zijn voor bedrijven, organisaties of niet-menselijke entiteiten zoals huisdieren. De derde groep accounts zijn in strijd met de voorwaarden van Facebook. Het sociale netwerk omschrijft deze accounts als spam-accounts, die enkel zijn aangemaakt om content te versturen naar andere gebruikers. Facebook schatte in maart dit jaar dat er tussen de 42 en 50 miljoen nep-accounts aanwezig zijn op het netwerk. Destijds bedroeg dit tussen de 5 en 6 procent van het totaal. Het sociale netwerk maakt niet bekend of en hoe het de nep-accounts wil aanpakken.

Facebook maakt sinds de beursgang een moeilijke tijd door. Het aandeel ging gisteren voor het eerst onder de waarde van 20 dollar, terwijl de initiële waarde 38 dollar bedroeg. Beleggers twijfelen of Facebook winst kan maken, ondanks het grote aantal gebruikers. Deze twijfel sluit tevens aan op de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Facebook realiseerde een omzet van 1,18 miljard dollar met een verlies van 157 miljoen dollar.