1 min

Onderzoekers van imec en KU Leuven hebben een chip om AI-berekeningen te versnellen ontworpen. De chip, genaamd DIANA, is de eerste AI accelerator met een combinatie van digitale en analoge processors.

De onderzoekers combineerden een digitale en analoge processor. Volgens imec en KU Leuven (universiteit) is de combinatie nooit eerder gebruikt voor chips die AI-berekeningen versnellen. Het nieuwe ontwerp is inmiddels geproduceerd. GlobalFoundries, een Amerikaanse chipfabrikant, kreeg de eer.

De combinatie van analoog en digitaal maakt het mogelijk om rekentaken toe te wijzen aan de meest geschikte processor. De meest geschikte processor verschilt per toepassing. De digitale processor berekent veel nauwkeuriger dan het analoge alternatief. De analoge processor is energiezuiniger dan het digitale alternatief.

Volgens Marian Verhelst, onderzoeksdirecteur bij imec en professor micro-elektronica aan de KU Leuven, wordt de combinatie met het jaar belangrijker. Zij stelt dat de complexiteit van AI-algoritmes snel toeneemt. Processoren moeten niet alleen harder werken, maar zuiniger met stroom omgaan. Dat maakt krachtige processoren net zo belangrijk als energiezuinige processoren.

Slimme robotarmen

Volgens de onderzoekers opent de nieuwe chip deuren voor toekomstige en huidige AI-toepassingen, waaronder robotarmen. DIANA kan de locaties van voorwerpen en optimale routes naar voorwerpen berekenen. Berekeningen worden razendsnel onder de analoge en digitale processor verdeeld, waardoor energieverbruik vermindert en snelheid intact blijft.

TIp: European Chips Act onthuld: waar gaat de 43 miljard euro naartoe?