2min

Google Cloud heeft onlangs zijn Medical Imaging Suite geïntroduceerd. De oplossing moet artsen met behulp van AI helpen met het interpreteren van medische beelden zoals scans.

Volgens de cloudgigant zorgen medische beelden voor een groot deel van de data die binnen de gezondheidszorg wordt gegenereerd. Het analyseren van deze beelden is vaak complex omdat er op basis van menselijk expertise vastgesteld moet worden wat patiënten mankeren. Dit betekent dat radiologen en andere medische specialisten vaak worden geconfronteerd met een hoge werkdruk.

Google wil medisch specialisten met zijn Medical Imaging Suite helpen door vision-based AI in te zetten voor het analyseren van medische beelden. Hierbij kunnen AI-algoritmes medische beelden scannen en snellere en nauwkeurigere diagnoses leveren. Dit verbetert de productiviteit van artsen en leidt indirect tot betere behandelmethodes. De oplossing moet, volgens de cloudgigant, het gebruik van AI voor medische beelden binnen de medische wereld verder stimuleren.

Onder de motorkap

Onder de motorkap biedt de oplossing een Imaging lab dat toegang geeft tot kant-en-klare annotatietools van Nvidia en Monai. Deze tools automatiseren repetitieve handmatige taken zoals het labelen van beelden.

Daarnaast zijn ook de Google-oplossingen BigQuery en Looker aan boord. Deze diensten kunnen helpen bij het doorzoeken van petabytes aan beeldgegevens. Gebruikers kunnen hierop zoekopdrachten uitvoeren en de data gebruiken voor het trainen van nieuwe AI-modellen.

De oplossing Medical Imaging Suite biedt ook Imaging AI Pipelines die toegang geven tot Vertex AI. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om snel AI pipelines te ontwikkelen en schaalbare ML-modules te bouwen, zonder al te veel eigen code. De koppeling met de Google Cloud Healthcare API zorgt voor security en compliance. Hiermee wordt alle beelddata veilig via de DICOM-standaard uitgewisseld.

Implementeerbaar in alle omgevingen

Medische instellingen kunnen de oplossing Medical Imaging Suite uitrollen in cloudgebaseerde, on-premises en edge-omgevingen. Hierdoor kunnen zorginstellingen altijd voldoen aan de juiste vereisten rondom datasecurity, privacy en datasoevereiniteit. Hiervoor kunnen zij alle centrale beheer- en policyfunctionaliteit gebruiken van Google Distributed Cloud.