2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft voorspelt een terugloop in de omzetgroei van Azure, een belangrijke indicatie van de zakelijke vraag naar cloud computing. De koers van de techgigant kelderde als gevolg.

CFO Amy Hood voorspelde tijdens een recente videoconference dat de omzetgroei van Azure in het huidige kwartaal met 5 procent zal dalen ten opzichte van het vorige kwartaal.

In het eerste kwartaal van dit fiscale jaar steeg de omzet van Azure omzet met 42 procent. Microsoft voorspelt een stijging van 37 procent voor het tweede kwartaal, dat eindigt in december.

Eerder deze maand meldde Microsoft zijn slechtste kwartaalomzetstijging in vijf jaar tijd, gehinderd door een stijgende dollarwaarde, dalende vraag naar pc’s en slinkende advertentie-inkomsten.

Azure is noodzakelijk voor Microsoft

De wereldeconomie nadert een recessie en de verkoop van Windows-software aan pc-fabrikanten zakte in het meest recente kwartaal met 15 procent. Hood verwacht dat de afname voor de rest van het fiscale jaar aanhoudt.

De CFO verklaarde dat de zakelijke vraag naar Azure robuust blijft, evenals nieuwe contracttoezeggingen. Toch moet de softwaregigant klanten steeds vaker helpen om applicaties en workloads efficiënter te laten draaien tegen lagere kosten.

Het laatste heeft vrees aangewakkerd dat de vraag naar Azure verder kan dalen. Cloud computing is een onmisbare inkomstenbron voor Microsoft.

Moeilijke tijden

De stemming is onmiskenbaar veranderd, reageerde Dan Morgan, senior portfolio manager bij Synovus Trust. Recente onderzoeken naar software-uitgaven zijn volgens Morgan verontrustend. Veel analisten stemmen in dat de wereldeconomie vertraagt.

Net als zijn concurrenten verlaagt Microsoft de bedrijfsuitgaven. Na de bekendmaking van de voorspelling daalde de koers met 8,1 procent naar 230,39 dollar per aandeel. Kort daarna steeg de koers naar 250,66 dollar per aandeel.

In 2021 steeg de aandelenprijs met 51 procent. Dit jaar zakte de koers met 25 procent, te midden van onzekerheid op de beurs. In het meest recente kwartaal daalde de aandelenprijs met 9,3 procent terwijl de S&P 500 Index slechts 5,3 procent verloor.

Tip: ‘Intel verlaagt beursgangwaarde Mobileye naar minder dan 20 miljard’