2min

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de inzet kunstmatige intelligentie snel zijn intrede doet in alle bedrijfsactiviteiten. Een kwart van alle technologiebedrijven zou generatieve AI gebruiken om software te ontwikkelen.

Deze week maakte Altman Solon de resultaten bekend van hun onderzoek onder Amerikaanse technologiebedrijven met betrekking tot de inzet en het gebruik van kunstmatige intelligentietools in hun bedrijfsactiviteiten.

Het in San Francisco gevestigde adviesbureau ondervroeg 292 senior tech-executives en interviewde een panel van industrie-experts om de mogelijkheden voor generatieve AI in bedrijven beter te begrijpen.

Tip: IBM onthult Watsonx, dat generatieve AI naar enterprise brengt

Uit het onderzoek bleek dat softwareontwikkeling met 22 procent de belangrijkste bedrijfsfunctie is voor de toepassing van generatieve AI. Dit werd gevolgd door het gebruik van AI in marketing (11 procent), klantenservice (8 procent) en productontwikkeling (6 procent).

Toen Altman Solon de executives vroeg naar de toekomstige toepassing van generatieve AI, bleken de verwachte adoptiepercentages 80 procent of meer te bedragen voor softwareontwikkeling, marketing en klantenservice, en 62 procent voor productontwikkeling.

Gestandaardiseerde en aangepaste apps zijn even populair

Onder de ondervraagde bedrijven staan off-the-shelf oplossingen en op maat gemaakte apps, gebouwd volgens een out-of-the-box model, bekend als de meest populaire ontwikkelingsmodellen van generatieve AI-tools. Hierbij kozen 70 procent van de respondenten een van deze twee opties voor de huidige of beoogde generatieve AI-ontwikkeling.

Ondervraagde bedrijven die SaaS-tools gebruikten, gaven twee tot drie keer vaker de voorkeur aan out-of-the-box-oplossingen, wat duidt op een solide markt voor kant-en-klare generatieve AI-tools voor bedrijven.

Uitbesteding is de sleutel

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven geïnteresseerd zijn in het uitbesteden van de ontwikkeling van generatieve AI-apps en de voorkeur geven aan het inzetten van generatieve AI-modellen op de publieke cloud van hun keuze. 48% zegt generatieve AI te gebruiken in de cloud onafhankelijk van hun provider, vergeleken met 32% die de omgeving van de applicatieprovider gebruikt. Slechts 20% van de respondenten zegt een eigen privé-infrastructuur te gebruiken.

“Er is duidelijk een sterke vraag naar nieuwe generatieve AI-tools die het komende jaar exponentieel zal groeien”, aldus Altman Solon Partner Josh Zaretsky.

“Naarmate de markt volwassener wordt, zal het voor AI-aanbieders belangrijk zijn om meer gebruiksvriendelijke en aanpasbare oplossingen te ontwikkelen, die klanten zijn gaan verwachten van SaaS en andere meer gevestigde technologische toepassingen”, voegde hij eraan toe.