2min

Tags in dit artikel

, ,

Naar verluidt wil Apple de AI-mogelijkheden van zijn apparaten uitbreiden. Recente stappen wijzen erop dat de techgigant mogelijk kijkt naar generatieve AI om zijn productenpakket te “transformeren”.

Volgens een nieuwe analyse van de vacatureplaatsingen en andere acties lijkt Apple agressief door te willen stoten naar de ontwikkeling van AI. VentureBeat wijst op recente stappen van Apple om onder meer grote aantallen mensen aan te nemen die bekwaam zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Apple adverteert momenteel minstens 88 AI-gerelateerde functies op zijn banenportaal. De vacatures betreffen onder meer visuele generatieve modellering, proactieve intelligentie en toegepast AI-onderzoek.

De vacatures geven volgens VentureBeat een kijkje in Apple’s plannen voor AI. Men trekt deze conclusie “ook al heeft het bedrijf de lippen gesloten over specifieke plannen”, en voegt eraan toe dat Apple CEO Tim Cook “tijdens een recente Q2 earnings call weigerde product roadmaps te bespreken toen hem werd gevraagd naar Apple’s AI-strategie”. De topman vermeldde echter wel schuchter dat de technologie “enorme” mogelijkheden biedt.

Op zoek naar “buitengewone producten”

Het artikel citeert een specifieke vacature die veelzeggend kan zijn: “AI biedt een enorme kans om de producten en ervaringen van Apple voor miljarden mensen wereldwijd te verbeteren.” VentureBeat merkt ook op dat in de vacature staat dat het gaat om “het gebruik van geavanceerde generatieve modellen om buitengewone producten, diensten en klantervaringen te leveren voor de iPhone, Mac, Apple Watch, iPad en meer”.

Nuñez haalt verder een rapport van de Wall Street Journal aan waarin staat dat Apple onlangs het gebruik van externe AI-tools zoals ChatGPT van OpenAI en Copilot van GitHub heeft beperkt. Volgens de WSJ heeft Apple het personeel opgedragen die tools niet te gebruiken omdat “ze gevoelige gegevens kunnen vrijgeven”.

“De stappen suggereren dat Apple zijn eigen AI-inspanningen wil bevorderen om niet afhankelijk te zijn van de technologieën van andere bedrijven”, beweert VentureBeat. De reden, concludeert hij, is duidelijk: “Met enorme middelen en meer dan een miljard iPhone-gebruikers is Apple goed gepositioneerd om innovatieve AI voor zijn producten te ontwikkelen”.

Lees ook: Apple brengt security-updates uit voor WebKit-kwetsbaarheden