3min

Op 10 juni zal Apple tijdens WWDC24 haar AI-plannen bekendmaken. In tegenstelling tot andere Big Tech-partijen is het bedrijf opvallend stil gebleven over het eigen AI-aanbod. Wat mogen we ervan verwachten?

Marketinghoofd bij Apple Greg Joswiak belooft dat WWDC24 “Absolutely Incredible” (A.I., red.) zal worden. Het is de eerste keer dat het techbedrijf in detail gaat treden over de eigen AI-plannen. De geruchtenmachine suggereert dat iOS 18 boordevol AI-features zit, maar pas op 10 juni zal daar meer duidelijkheid over ontstaan. Desondanks is er geleidelijk al meer bekend geworden over wat de iPhone-maker van plan is.

iPhone: mobile AI

Apple’s ecosysteem is divers, maar de iPhone geldt als verreweg het meest waardevolle en meest verkochte product. AI daarop draaien is alleen niet eenvoudig: de meest geavanceerde modellen passen simpelweg niet in het beperkte geheugen van een smartphone.

In december onthulden Apple-onderzoekers dat dit alsnog mogelijk is. Complexe AI-berekeningen passen ternauwernood binnen de 8GB die een iPhone 15 Pro te leveren heeft, waardoor alles van AI-beeldbewerking tot tekstgeneratie mogelijk moet worden zonder hulp van cloudberekeningen. Een eerste stap werd daarmee gezet naar AI-functionaliteit op Apple-apparatuur, terwijl ook ontwikkelaars de tools eind 2023 ontvingen om met mobile AI op iOS en macOS aan de slag te gaan. De imposantere specificaties van iMacs en MacBooks zorgen ervoor dat alle AI-gerelateerde features die op een iPhone kunnen draaien, ook daar mogelijk zijn.

Schepje erbovenop, maar hulp Google nodig?

Een set aan open-source tools onder de naam Apple MLX maakt het sinds december mogelijk voor ontwikkelaars om AI voor Apple Silicon te ontwikkelen. Net als Intels AI PC Acceleration Program moet nog blijken hoe succesvol dit initiatief is, maar het laat zien dat Apples AI-applicaties niet enkel van eigen huis zullen zijn.

Wel hebben partijen als Microsoft (Windows) en Samsung (One UI) inmiddels AI-features op het niveau van het besturingssysteem geïntegreerd. Alleen met een dergelijke implementatie kunnen gebruikers op AI vertrouwen bij alle applicaties en op een samenhangende wijze. De sleutel daarbij is persoonlijke data, zoals agenda’s, eigen foto’s en notities. Die gegevens kunnen door AI worden benut.

Opvallend is echter dat Apple niet helemaal op interne expertise lijkt te willen leunen voor deze AI-integratie voor het eisen OS. Bloomberg berichtte medio maart dat het bedrijf iOS 18 wil voorzien van AI-functionaliteit met hulp van Google-modellen. Apple had OpenAI ook overwogen, maar lijkt voor Google’s Gemini-LLM’s te kiezen. Dit is ondanks het feit dat Apple MM1, een eigen multimodaal model, eerder deze maand onthulde.

Lees verder: ‘Apple wil Google Gemini voor AI-features iPhone’

Bekende Apple-strategie?

De keuze voor Google als AI-partner is een voor de hand liggende. Terwijl rivaal Microsoft al innig verbonden is met OpenAI, kan Apple met Gemini uit een vooraanstaande set AI-modellen kiezen. Toch zijn deze LLM’s niet vrij van controverse, met gemanipuleerde Google-demonstraties om Gemini aan te prijzen en bizarre AI-afbeeldingen.

Hoe dan ook past een afwachtende houding bij Apple. Zo was het niet de eerste smartphonemaker, maar bracht het de iPhone in 2007 uit toen het een toestel kon produceren dat de concurrentie volledig ontregelde. Ook later heeft het bedrijf deze aanpak vastgehouden. Zo verschijnen features geregeld veel later op iOS dan op Android. Op AI-gebied zou dit eveneens het geval zijn. Immers biedt Samsung al een uitgebreid pakket aan AI-gedreven functies, samengevoegd onder de naam Galaxy AI. We hebben zo onze bedenkingen over deze implementatie, dus Apple kan hoe dan ook op termijn een indrukwekkender aanbod introduceren.

Tip: Samsung Galaxy S24 Ultra review: veel meer dan alleen AI