2min

Apple is van plan om AI-features toe te voegen aan iPhones. Echter lijkt het niet op eigen kracht de technologie te willen implementeren, maar via Google’s Gemini-modellen.

Dat berichten bronnen tegenover Bloomberg. Apple zou ook OpenAI hebben overwogen, maar momenteel lijkt Google de meest waarschijnlijke optie. De nieuwe features lijken een integraal onderdeel te vormen van iOS 18, waardoor meerdere bestaande iPhone-modellen AI-functionaliteit kunnen bevatten.

Geen van de drie genoemde partijen (Apple, Google, OpenAI) wilde reageren op vragen van Bloomberg.

Google als AI-grootmacht

De potentiële keuze van Apple zou opvallend zijn. Het eigen onderzoek richtte zich een aantal maanden geleden juist op het kunnen draaien van LLM’s op de zeer beperkte geheugencapaciteit van mobiele apparatuur. Daarnaast heeft Apple vooralsnog niet zelf generatieve AI-features gepresenteerd. De technologische basis achter virtueel assistent Siri, dat al ruim een decennium op iOS aanwezig is, verschilt aanzienlijk.

Wel presenteerde Apple op donderdag een paper over een nieuwe set aan multimodale modellen. Deze groep LLM’s kan gezamenlijk afbeeldingen analyseren, onderschriften toevoegen en visuele vragen beantwoorden. Apple’s nieuwste innovatie zou gelden als “de nieuwe frontier in foundation models”. Dat zou suggereren dat het zelf genoeg AI-vaardigheden heeft om iPhones, iPads en iMacs te voorzien van nieuwe features, maar niets is minder waar.

Apple zou hierdoor de tweede smartphonemaker zijn die nadrukkelijk van Google’s AI-expertise afhankelijk is. Samsung heeft weliswaar het eigen Galaxy AI voor de Galaxy S24-serie gedeeltelijk zelf ontwikkeld, maar de meest imponerende features zijn direct van Google overgenomen. Zo is Circle to Search in feite een integratie van Google Lens op OS-niveau.

Tip: Samsung Galaxy S24 Ultra review: veel meer dan alleen AI

Het betekent dat het door Google onderhouden Android en Apple’s iOS mogelijk veel met elkaar overeenkomen als het om AI-features gaat. Daarnaast ondersteunt het nieuws de gesuggereerde dominante positie van Google als AI-grootmacht, zoals Microsoft eind vorige week opperde tegenover de Europese Commissie. Het bedrijf zou als enige zonder partners de GenAI-wedloop aankunnen; zelfs Microsoft is immers grotendeels afhankelijk van OpenAI voor het eigen AI-aanbod.

Gemini-modellen

Google bezit een breed pakket aan AI-mogelijkheden, gericht op zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Gemini geldt als de naamgeving voor de nieuwste set aan AI-modellen, bedoeld om bijvoorbeeld een nieuwe versie van chatbot Bard aan te drijven. De beeldgenerator van Gemini raakte echter in opspraak omdat het in feite alleen mensen met een donkere huidskleur genereerde, zelfs als dit uiterst ongepast was. Binnenkort zou de tool weer beschikbaar moeten zijn.

Het komt overigens wel vaker voor dat een GenAI-tool in halfbakken vorm gelanceerd wordt. Zo schold Bing Chat (nu Microsoft Copilot) gebruikers uit voordat Microsoft deze tool terugfloot.

Beluister ook onze podcast-aflevering over Apple’s stilte rondom AI-features voor iOS: