1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

IBM neemt Apptio officieel over. IBM wil met de deal het aanbod automatiserings- en AI-oplossingen voor kostenbeheer uitbreiden.

De overname van Apptio door IBM ging voor een bedrag van 4,6 miljard dollar. Alle vereiste wettelijke goedkeuringen, zegt IBM al binnen te hebben.

De deal moet ten goede komen van Watsonx, een AI- en dataplatform dat zich richt op ondernemingen en geïntroduceerd werd in mei 2023. In de blog staan niet veel details over de concrete uitwerking: “Met AI en foundation models voorop voor klanten en partners, zal IBM ook zijn Watsonx AI- en dataplatform uitbreiden met Apptio’s 450 miljard dollar aan geanonimiseerde IT-uitgavengegevens, waardoor nieuwe innovatie, inzicht en waarde worden ontgrendeld.”

Lees ook: IBM onthult Watsonx, dat generatieve AI naar enterprise brengt

Besparingen in cloudkosten voor de gebruiker

Voor gebruikers zal het verder interessant zijn dat zij door de overname kosten kunnen besparen. Volgens IBM dalen de cloudkosten met ongeveer 30 procent door de inlijving van de oplossing Cloudability van Apptio. Turbonomic geeft gebruikers de kans om tot wel 33 procent meer opbrengst uit cloudinvesteringen te halen. De oplossingen zijn onmiddellijk beschikbaar voor IBM-klanten.

Het plan van overname werd in juni 2023 al aangekondigd. Hiervoor onderhandelde IBM met de private investeringsmaatschappij Equity Partners Management, die Apptio in zijn portfolio had sinds 2018. Het bedrijf werd toen gekocht voor 1,94 miljard dollar en wordt nu dus van de hand gedaan voor 4,6 miljard dollar.