2min

Databricks heeft Arcion overgenomen voor 94 miljoen euro (100 miljoen dollar). Hiermee voegt Databricks data-integratie- en replicatiefunctionaliteit toe aan data lakehouses.

De overname van Arcion is voor Databricks, die al eerder in de startup investeerde, een strategische zet. De technologie van Arcion ontbrak tot op heden in Databricks, voor data die door klanten zelf was gegenereerd. Klanten hadden hiervoor vaak technologie van andere aanbieders nodig.

Het Databricks-platform biedt wel connecties met data ingestion-technologie, zoals Microsoft Azure Data Factory en Fivetran, om data direct te verplaatsen vanaf de bron. Ook bestaat er een connectie voor AutoLoader dat data kan binnenhalen van cloudgebaseerde data warehouses als AWS, Google Cloud en Microsoft Azure.

Voordelen voor gebruikers

Vooral die klanten die zich bezighouden met het ontwikkelen en vooral trainen van AI- en ML-modellen kunnen van Arcion profiteren. Dit omdat het Arcion-platform data in real-time binnenhaalt uit verschillende databases en applicaties.

Onder de motorkap draait het Arcion-platform op een data capture engine die data binnenhaalt op het moment dat deze wordt aangemaakt. Daarnaast maakt het platform een connectie met meer dan 20 verschillende databases en data warehouses.

Hierdoor is Databricks straks in staat beter streaming data binnen te halen en te repliceren, de eigen governance- en securityfunctionaliteit toe te voegen en data actionable te maken voor real-time analyses.

Onbekende roadmap

Over de te volgen roadmap voor de verdere integratie van Arcion doet Databricks nog geen uitspraken. Zo is het bijvoorbeeld onbekend of de lakehouse-leverancier ook de no-code interface van Arcion in zijn platform integreert. Deze no-code interface maakt het gebruikers mogelijk streaming pipelines te ontwikkelen met natural language processing via generatieve AI-technologie.

Lees ook: Databricks optimaliseert uitrollen LLM’s op Lakehouse-platform