2min Analytics

AWS wil 2 miljoen mensen tot AI-specialist opleiden

AWS wil 2 miljoen mensen tot AI-specialist opleiden

AWS wil tegen 2025 2 miljoen mensen tot AI-specialist hebben opgeleid. Hiervoor heeft Amazon het gratis AI Ready-opleidingsprogramma gepresenteerd. Het programma richt zich op mensen zonder enige programmeerervaring en op ontwikkelaars.

Met het AI Ready-programma wil AWS ervoor zorgen dat meer mensen over AI-vaardigheden beschikken. Hierdoor is het in de ogen van de public cloudgigant mogelijk echt het potentieel te halen uit de ‘meest veranderende’ technologie, zoals AWS AI omschrijft. Dit betekent dat hiervoor opleidingen moeten komen.

Niet-technische doelgroep

Het gratis AWS AI Ready-programma biedt acht verschillende opleidingen. Zakelijke en geïnteresseerden zonder programmeerervaring kunnen drie AI-cursussen volgen. Een eerste opleiding voor deze doelgroep is een introductie in generatieve AI. Hierin leren zij de basisprincipes van generatieve AI en algemene gebruikstoepassingen hiervoor.

Een tweede opleiding is meer geavanceerd en leert leidinggevenden hoe zij generatieve AI-projecten kunnen plannen. De derde meer geavanceerde opleiding geeft een introductie in AWS CodeWhisperer. Hiermee kan op basis van prompts software worden geschreven.

AWS-cursussen voor ontwikkelaars

De andere vijf opleidingen die AWS binnen het AI Ready-programma biedt, zijn gericht op huidige ontwikkelaars. Drie van deze opleidingen richten zich specifiek op AWS-produceten; Amazon Bedrock, de suite van beheerde AI-modellen van de techgigant, de Amazon Transcribe transcriptiedienst en Amazon SageMaker, waarmee software teams neurale netwerken kunnen bouwen, draaien en uitrollen.

Daarnaast zijn er voor ontwikkelaars twee opleidingen binnen het AI Ready-programma beschikbaar zonder al te veel kennis van programmeren. Eén opleiding richt zich specifiek op prompt engineering. De andere leert vooral engineers hoe zij trainingsdata moeten voorbereiden, AI-modellen moeten bouwen en deze uit te rollen met behulp van de low-code ontwikkelingstools van AWS.

De meeste van deze acht opleidingen bieden ook materiaal waarmee deelnemers de AWS AI-diensten leren te gebruiken.

Twee subsidie-initiatieven

Naast de nieuwe gratis opleidingen, biedt AWS ook binnen het AI Ready-opleidingsprogramma een tweetal onderwijsprogramma’s. Deze twee, in de vorm van subsidies, worden aangeboden in samenwerking met de online learning-aanbieder Udacity en de non-profitorganisatie Code.org.

De nieuwe opleidingen en subsidies zijn een aanvulling op het bestaande AWS AI-opleidingsprogramma met meer dan 80 AI-opleidingen.

Lees ook: AWS toont in PartyRock dat app-ontwikkeling voor iedereen is door AI