1 min

Tags in dit artikel

, ,

OpenAI introduceert de Read Aloud-update voor de ChatGPT-app in iOS en Android. Dit is een functie voor GPT-3.5 en GPT-4 die reacties op prompts hardop voorleest. Het was al mogelijk voor gebruikers om hun prompts in te spreken.

Het voorlezen gebeurt in dezelfde taal als waarin de gebruiker met ChatGPT chat. Read Aloud ondersteunt 37 talen, waaronder Nederlands. Gebruikers kunnen kiezen uit vijf verschillende stemmen om de reactie voor te laten lezen. Tijdens het testen van de functie op Android hoorde Techzine standaard een vrouwelijke stem.

In september maakte OpenAI het mogelijk om een gesproken vraag aan ChatGPT te stellen, waarbij de reactie toen in geschreven tekst verscheen. Nu krijgen gebruikers dus ook een gesproken reactie van ChatGPT. De chatbot detecteert in welke taal de gebruiker spreekt, waarna het een reactie geeft in dezelfde taal. Foutloos is dit nog niet, want wij krijgen bij een Nederlandse ‘Goedemorgen’ een Duitse ‘Guten Morgen’ terug.

ChatGPT nu handig voor onderweg

Deze functie is met name handig voor gebruikers die onderweg vragen stellen aan ChatGPT en hun smartphone niet kunnen vasthouden, bijvoorbeeld omdat ze een voertuig besturen. De functie komt het eerst beschikbaar op iOS en Android-besturingssystemen.

Op smartphones moeten gebruikers de reactie eerst wat langer ingedrukt houden, waarna er een pop-up-menu verschijnt waar ze Read Aloud kunnen selecteren.

De Read Aloud-functie wordt momenteel ook geïmplementeerd in de webapp. Als een gebruiker over de nieuwe functie beschikt, verschijnt er een Read Aloud-knop onder een bericht.

Tip: ChatGPT wordt slimmer, goedkoper en minder lui