2min

Programmeertaal Python wordt binnen de Snowflake Data Cloud het meest gebruikt voor het bouwen van AI-modellen en -apps. Vooral het gebruiksgemak, de actieve community en de vele libraries en frameworks spreken ontwikkelaars aan.

In Snowpark, het Data Cloud-onderdeel voor het bouwen van apps, nam het gebruik van Python met 571 procent toe. Ook de talen Scala en Java groeien flink, respectievelijk met 387 procent en 131 procent. Deze talen zorgden ervoor dat in 2023 dagelijks 90 AI-apps werden gebouwd met behulp van de Data Cloud. In het Streamlit-onderdeel werden in negen maanden tijd meer dan 33.000 LLM-applicaties gemaakt.

Volgens Snowflake laten de cijfers zien dat data scientists, engineers en ontwikkelaars een sterke voorkeur hebben om LLM-applicaties te programmeren op het platform waar de data ook worden beheerd. “Dit blijkt uit een stijging van 311 procent in Snowflake Native Apps – waarmee de ontwikkeling van apps direct op het Snowflake-platform mogelijk is – tussen juli 2023 en januari 2024”, aldus het bedrijf.

Vooral het bouwen van chatbots blijkt een belangrijk einddoel van modelcreatie. Volgens Snowflake passen chatbots perfect bij hoe mensen van nature willen omgaan met technologie. Chatbots die vertrouwen op een LLM kunnen het eenvoudiger maken om met een applicatie te werken.

Tip: Populariteit Python blijft toenemen tegen achtergrond van AI-race

Ongestructureerde data neemt explosief toe

Een ander interessant cijfer dat Snowflake ziet, heeft betrekking op ongestructureerde data. Dit type data uit bijvoorbeeld PDF’s en beeldmateriaal kan een nieuwe bron zijn om de resultaten van modellen te verbeteren. Het toegenomen gebruik van AI is volgens Snowflake dan ook direct verbonden aan een toename in het analyseren en verwerken van ongestructureerde data. In het afgelopen jaar nam het verwerken van ongestructureerde data toe met 123 procent.