2min

Tags in dit artikel

, ,

Bestuursvoorzitter Jorma Ollila van Nokia belooft haar aandeelhouders dat het bedrijf dit jaar een nieuw assortiment aan producten zal lanceren. Het gaat om een aantal tablets en "hybride" mobiele apparaten. Wat Ollila precies bedoelt met de laatste categorie is onbekend.

Het gaat de laatste tijd niet goed met Nokia. De Finse telefoonfabrikant kwam net voor de presentatie van haar laatste kwartaalcijfers met een winstwaarschuwing, waardoor het aandeel hard onderuit zakte. Analisten voorspelden dat Nokia’s grootste concurrent Samsung het stokje zou overnemen als marktleider op de smartphonemarkt, en ze hadden inderdaad gelijk. Uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics bleek dat Samsung het afgelopen jaar 93,5 miljoen smartphones had verkocht, tegenover de 82,7 miljoen toestellen van Nokia. Ratingbureau Fitch schetste onlangs een somber beeld over de toekomst van Nokia, mits het niet in staat is om haar financiële positie op korte termijn te versterken.

In de hoop investeerders goed te stemmen wat betreft de toekomst van het bedrijf, zegt scheidend bestuursvoorzitter Jorma Ollila in een interview dat Nokia later dit jaar een scala aan nieuwe producten zal lanceren. Zo zal het Finse technologiebedrijf nog dit jaar haar eerste tablet lanceren, welke draait op het mobiele besturingssysteem Windows 8. Tevens sprak Ollila over "hybride" mobiele apparaten. De bestuursvoorzitter wilde niet nader ingaan op de vraag waar we dan aan moeten denken. Waarschijnlijk wordt gedoeld op de creatie en integratie van verschillende vormen en maten van tablets en smartphones, iets dat we al eerder terugzagen bij de Samsung Galaxy Note. Opvallend genoeg sprak de vice-president van Nokia zich nog fel uit tegen smartphones met een groot scherm, waardoor het mogelijk is dat er aan een ander type product gedacht moet worden.

Ollila trekt overigens het boetekleed aan voor zijn prestaties bij Nokia. Hij zegt dat hij de smartphonerevolutie wel had zien aankomen, maar dat hij daar niet adequaat op had ingespeeld. Ten slotte geeft hij aan dat hij alsnog gelooft in de toekomst van Nokia en de samenwerking met Microsoft.