2min Devices

‘Nokia gaat volgend jaar weer smartphones maken’

Nokia keer volgend jaar weer terug op de smartphonemarkt, dat is althans het laatste gerucht. Volgens Recode hebben verschillende bronnen laten weten dat Nokia zal terugkeren op de smartphonemarkt. Een bericht dat onze redactie niet verbaasd, tijdens de Mobile World Congress hebben we gesproken met Nokia en ook toen waren de hints vrij duidelijk.

Nokia verkocht vorig jaar zijn telefoondivisie aan Microsoft. Zowel de Lumia-smartphones als de verschillende featurephones zijn verkocht aan Microsoft. Dat bedrijf heeft aangegeven vooral te gaan investeren in de Lumia-smartphones, de goedkope featurephones zullen op termijn verdwijnen. Bij de verkoop heeft Microsoft afgedwongen dat Nokia tot en met 31 december 2015 geen telefoons mag uitbrengen.

Aan die afspraak zal Nokia zich ook zeker gaan houden omdat het anders een hoge boete riskeert. Inmiddels heeft het Finse bedrijf wel de Nokia N1-tablet op de markt gebracht in China. Deze tablet zal binnenkort ook in Europa beschikbaar gaan komen. De Nokia N1-tablet is een goed uigewerkt product, het is een zeer dunne tablet met een schermverhouding van 4:3. Ook heeft Nokia gebruik gemaakt van de nieuwe omkeerbare USB-poort.

Op de tablet staat Android geïnstalleerd met daaroverheen de Z-Launcher van Nokia. Deze Z-launcher biedt een ander startscherm dan we van Android gewend zijn. Het laat altijd een aantal apps zien die je waarschijnlijk wilt gaan gebruiken. Op basis van je dagelijks gebruik worden de apps voorgesteld. Daarnaast is er de mogelijkheid om op het scherm met je vinger een letter te schrijven waarmee vervolgens alle apps die met deze letter beginnen worden getoond. Dit werkt zeer snel en zeer intuïtief.

Als Nokia inderdaad terugkeert op de smartphonemarkt zal dit dus hoogstwaarschijnlijk met Android zijn en niet met Windows. Nokia mag uiteraard geen gebruik meer maken van de merknamen Lumia en PureView.

Bron:Recode