2min

Internetondernemer Kim Dotcom wil in januari 2017 de dienst waar hij zijn vermogen mee verdiende opnieuw lanceren. Op de vijfde verjaardag dat Megaupload offline gehaald werd, 20 januari 2017, moet de site opnieuw live gaan. "Het wordt beter dan het origineel en voelt als thuis", schreef Dotcom op Twitter.

Megaupload werd in 2005 gelanceerd en had meer dan 150 miljoen geregistreerde gebruikers en trok dagelijks 50 miljoen bezoekers. Op een bepaald moment was Megaupload de 13de meest bezochte website ter wereld. De site zou Dotcom geen windeieren gelegd hebben: hij verdiende er naar schatting 175 miljoen dollar aan.

In januari 2012 kwam er een einde aan het sprookje. Toen werd de van oorsprong Duitse ondernemer in Nieuw-Zeeland gearresteerd op verzoek van de FBI. Die partij stelde Dotcom en zijn collega’s ervoor verantwoordelijk dat de dienst inbreuk maakte op auteursrechten. Sindsdien is Dotcom verwikkeld geraakt in een reeks rechtszaken en politiek drama.

De arrestatie van Dotcom en het feit dat die te volgen was, bleek zo controversieel dat de Nieuw-Zeelandse regering er zijn excuses voor aanbood. Dat weerhield een rechter er niet van om afgelopen december te oordelen dat Dotcom uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. De ondernemer tekende daar protest tegen aan en naar verwachting begint die zaak op 29 augustus. Deze zal vier tot acht weken duren.

Overigens is deze vernieuwde lancering van Megaupload niet de eerste poging van Kim Dotcom om weer een plaats op het internet te veroveren. In 2013 lanceerde hij de op privacy gerichte clouddienst Mega. Later trok hij daar de handen vanaf en zei hij dat het bedrijf was overgenomen door partijen die privacy niet hoog in het vaandel hadden.