1 min

Toshiba wil in 2020 als een van de eerste bedrijven kwantumcryptografie gaan aanbieden aan overheden en grote bedrijven. De kosten voor deze technologie zijn fors en dan ook niet voor elk bedrijf haalbaar, alleen de benodigde servers gaan al 81.000 dollar per stuk kosten.

Toshiba gebruikt op dit moment zelf aangelegde glasvezelkabels om kwantumcryptografie toe te passen. Deze glasverbindingen zijn verder niet aangesloten op het internet en kunnen gebruikt worden tot maximaal 100 kilometer. Het probleem met kwantumcryptografie is dat er geen repeaters gebruikt kunnen worden. Wel zou kwantumcryptografie onkraakbaar moeten zijn, dat is echter iets wat op de lange termijn zal moeten blijken, zolang de rekenkracht blijft toenemen is op alles op den duur weer te kraken.

Toshiba zal voor 2020 nog een oplossing moeten zien te vinden om kwantumcryptografie mogelijk te maken over langere afstanden. Daarnaast is het de vraag in hoeverre het bruikbaar is als de glasvezelverbindingen gescheiden moeten blijven van het internet. Fysiek aparte verbindingen aanleggen tussen twee locaties over een langere afstand kan zeer kostbaar zijn. Op dit moment werkt de technologie alleen nog in laboratoria, het Japanse bedrijf zal binnenkort beginnen met uitgebreide testen, of het commercieel aanbieden in 2020 haalbaar gaat worden zal dan snel genoeg blijken.