2min

Vodafone is in Amsterdam begonnen met het verder upgraden van zijn 4G-netwerk zodat er nog hogere snelheden gehaald kunnen worden. Er zijn op die locaties nu antennes beschikbaar op 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Door deze drie te combineren kan de zeer hoge snelheid gehaald worden.

Vodafone past de zogenaamde "tripple carrier aggregation" alleen toe in hele drukke stedelijke gebieden, op het platteland zal deze snelheid voorlopig niet beschikbaar komen. Daarnaast is de snelheid ook lang niet voor iedereen beschikbaar want je smartphone moet deze snelheid ook ondersteunen. Op dit moment ondersteunt volgens Vodafone alleen de Galaxy S6 Edge+ deze snelheid en dat komt door de "tripple carrier aggregation". andere toestellen met een LTE CAT9-modem kunnen deze snelheid ook halen door twee banden te combineren waarin veel frequentieruimte beschikbaar (2x 20 MHz).

Vodafone heeft in Nederland weliswaar flink wat frequenties opgekocht maar heeft niet twee grote blokken van 20MHz om aan elkaar te knopen om deze snelheid te bereiken. Het heeft wel heel veel losse blokjes van 10MHz. Daarom is er gekozen voor het combineren van drie banden om een hoge snelheid te halen, maar helaas wordt dat nog niet ondersteund door heel veel toestellen.

De LTE-modems in smartphones zullen de komende jaren verder worden verbeterd en dan zal deze snelheid wel haalbaar worden. Vodafone hoopt in de toekomst de snelheid overigens nog verder te verhogen, uit 4G wordt onder de noemer 4G+ het maximale uit de huidige techniek gehaald en daarna is het in 2020 tijd voor 5G. In Duitsland mikt Vodafone nu al op een snelheid van 1,2 GHz. In Nederland wil Vodafone graag 4G gaan aanbieden via de 5GHz-band die ook voor WiFi wordt gebruikt.

Google en Microsoft zijn inmiddels een actie gestart om te voorkomen dat telecomproviders de 2,4 en 5 GHz-band mogen gaan gebruiken voor hun mobielen netwerken, omdat deze netwerken mogelijk zullen zorgen voor storingen op de WiFi-netwerken van mensen thuis, met een verlies van signaal en snelheid tot gevolg.