Vodafone is vandaag van start gegaan met een eigen 4G-netwerk. Het heeft het 4G-netwerk geactiveerd in de randstad en zal van daaruit gaan uitbreiden over de rest van Nederland. Om te beginnen is het 4G-netwerk van Vodafone actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook de gemeenten die hiertussen liggen beschikken in sommige gevallen al over 4G.

Vodafone rolt hiermee als tweede provider in Nederland een 4G-netwerk uit, KPN was de eerste met een 4G-netwerk. Beide providers hebben hun netwerk echter nog beperkt tot de randstad. Naast het uitrollen van het 4G-netwerk investeert Vodafone ook in het 3G-netwerk, daarvan wordt de snelheid verhoogt zodat het complete netwerk straks sneller zal werken.

Het 4G-netwerk van Vodafone kan theoretisch gezien een snelheid halen van 50 Mbps maar in de praktijk zal dit eerder neerkomen op een snelheid tussen de 10 en de 15 Mbps. In tegenstelling tot KPN kiest Vodafone ervoor om het 4G-netwerk niet alleen uit te rollen op de 800 MHz-band maar ook op de 1800 MHz band. De 800 MHZ-band is weliswaar meer geschikt voor grote afstanden, maar de 1800 MHZ-band zorgt voor veel meer capaciteit en hoge snelheid in dichtbevolkte gebieden. Vodafone probeert door de 800 MHz-band met de 1800 MHz-band te combineren het meest betrouwbare netwerk te realiseren.

Om gebruik te kunnen maken van het 4G-netwerk van Vodafone dien je uiteraard te beschikken over een toestel dat ondersteuning biedt voor 4G maar ook over een Vodafone RED abonnement. Tot slot dien je in een regio te zijn waar het nieuwe 4G-netwerk actief is, iets wat je kan controleren op de dekkingskaart van Vodafone.

Lees meer