1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Waar de Bitcoin de afgelopen maanden alleen maar in waarde daalde, steeg deze afgelopen weekend zo snel in waarde dat de totale waarde van alle bitcoins bij elkaar nu meer dan tien miljard dollar is. Zaterdag was één bitcoin nog zo’n 510 dollar waard, deze ochtend was de waarde naar 610 dollar gestegen.

De Bitcoin-munt is als je alles optelt zo’n 10,8 miljard dollar waard. Dat is overigens geen record, dat werd eind 2013 gevestigd, toen was de marktwaarde van één Bitcoin 1100 dollar. De munt was toen in totaal 14 miljard dollar waard.

Het huidige hoogtepunt komt voort uit grote interesse vanuit China. Dat komt omdat de Chinese yuan flink gedevalueerd is en investeerders daar andere munteenheden willen gebruiken. Naar verluidt is maar liefst 95 procent van alle bitcointransacties afkomstig uit China.

De verwachting is dat de bitcoin snel minder geld waard wordt. In juli gaat treedt een proces in werking om de toename van de voorraad te verminderen. Vanaf dat moment wordt het verzamelen van bitcoins moeilijker.

De digitale munt is ontworpen als alternatief voor traditionele munteenheden. Er is geen centraal beheerpunt, in plaats daarvan worden transacties bijgehouden vanuit computers wereldwijd. In totaal zijn er op dit moment 15 miljoen Bitcoins in omloop en er is een maximum van 21 miljoen. Het zal volgens analisten nog decennia duren voordat het limiet bereikt wordt.