Intel wil een belangrijke rol spelen in het veld van kunstmatige intelligentie. Daarom presenteerde het vandaag zijn eerste specifiek daarvoor ontwikkelde chip: de Nervana Neural Processor (NNP). Deze werd in samenwerking met onder meer Facebook ontwikkeld en zal eind dit jaar beschikbaar zijn.

Intel CEO Brian Krzanich vertelde tijdens de aankondiging van de processor, dat hij “blij is samen te werken met Facebook, dat zijn technische inzichten deelt, om samen deze nieuwe generatie AI-hardware naar de markt te brengen.” Niet alleen richt Intel zich op sociale media, ook wil het de chips naar de gezondheidszorg, auto-industrie en meteorologie brengen.

Specifiek voor AI ontwikkeld

Waar de PC-chips van Intel gewoonlijk ontwikkeld zijn voor meerdere doelen, is de NNP een chip die behoort tot de application-specific integrated circuit (ASIC). Die is in dit geval specifiek ontwikkeld voor het trainen en uitvoeren van deep learning algoritmes. “De snelheid en rekenefficiëntie van deep learning kunnen enorm verbeterd worden met ASICs die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn,” stelt Intels VP van AI, Naveen Rao.

De NNP-chips zijn ontwikkeld op basis van technologie die Intel verwierf met de overname van Nervana in augustus vorig jaar. De chips zijn van allerlei rekentrucs voorzien zodat ze specifiek goed werken voor AI-berekeningen en de rekenkracht niet voor ‘standaard’ berekeningen gebruikt wordt. Hoe snel de chips precies zullen zijn is nog niet bekend, dat maakte Intel niet bekend.

Inhaalslag

Met de presentatie van de AI-chip, maakt Intel een inhaalslag. Het bedrijf is gigantisch als het aankomt op chips voor computers en datacentra, maar speelt nauwelijks een rol van betekenis op de markt van AI-chips. De grootste concurrenten van Intel, ARM en Nvidia, maken ze al zelf. Tegelijk is ook Google hard bezig met de ontwikkeling van een eigen chip voor AI, de Tensor Processing Unit.