Nadat Apple eind 2015 het bedrijf Perceptio kocht en een paar maanden geleden Turi, heeft het nu opnieuw een onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gekocht. Ditmaal gaat het om het Indiase/Amerikaanse bedrijfje Tuplejump.

Volgens TechCrunch houdt TupleJump zich bezig met de ontwikkeling van technologie voor datamanagement. Het gaat daarbij om ‘slimme’ software die snel kan leren om te gaan met grote hoeveelheden data. “We houden ons bezig met het vereenvoudigen van datamangementtechnologie en proberen die zo eenvoudig mogelijk in gebruik te maken. We bouwen technologie die eenvoudig is om te gebruiken, scalable en mensen toestaat moeilijke vragen met grote datasets te beantwoorden.”

Een officiële reactie van Apple is er ook al: “Apple koopt van tijd tot tijd kleine technologiebedrijven en reageert over het algemeen niet op de achterliggende gedachten hiervan.” TechCrunch meldt op basis van insiders bij de twee bedrijven dat Apple vooral interesse heeft in een opensource project van Tuplejump. Het gaat daarbij om een project met de naam ‘FiloDB’, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om grote datasets snel te kunnen analyseren.

Het is niet bekend hoeveel Apple betaald heeft voor de overname. Wel kunnen we op basis van eerdere aankopen stellen dat Apple de afgelopen tijd flink investeert in kunstmatige intelligentie. Daarnaast implementeert het kunstmatige intelligentie steeds meer in zijn software. Zo kunnen gebruikers van ht mobiele besturingssysteem iOS nu hun foto’s doorzoeken op bepaalde kenmerken die door software gezocht worden.