1 min

Apple gaat zijn teams die onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie eindelijk toestaan onderzoeksrapporten te publiceren. Volgens kenners komt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie door Apple daarmee in een stroomversnelling terecht.

In 2011 lanceerde Apple zijn virtuele assistent Siri, waarmee het een voorsprong leek te hebben op concurrenten. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf, ondanks belangrijke stappen voorwaarts, delen van die voorsprong ingeleverd ten opzichte van concurrenten als Amazon en Google.

Kenners stellen dat dit vooral komt doordat Apple zijn onderzoekers nooit toestond om onderzoeksrapporten openbaar te maken. Bloomberg schrijft dat onderzoekers minder snel bereid zijn te werken voor bedrijven die publicaties van onderzoeksresultaten niet toestaan. Daardoor kon Apple minder makkelijk grote talenten inhuren en moest het dat gebrek compenseren met de aankoop van allerhande startups die gespecialiseerd zijn in Kunstmatige Intelligentie (AI).

Het vernieuwde beleid werd afgelopen maandag onthuld door Russ Salakhutdinov, Apple’s hoofd van AI-onderzoek. Een bezoeker van het Neural Information Processing Systems congres in Barcelona plaatste een foto van een van de slides van een presentatie van Salakhutdinov, waarop te lezen viel dat de teams van Apple nu ook wetenschappelijke publicaties mogen maken.

Salakhutdinov werd in oktober aangesteld als hoofd van de AI-divisie van Apple. Hij werkte daarvoor als universitair hoofddocent bij een van de meest vooraanstaande instituten op dat gebied, Carnegie Mellon University. Het is vermoedelijk aan hem te danken dat Apple zijn beleid nu veranderd heeft.