Apple maakt opnieuw Darwin-broncode beschikbaar voor macOS 10.12

Apple maakt opnieuw Darwin-broncode beschikbaar voor macOS 10.12

Apple heeft opnieuw een stuk broncode vrijgegeven van het Darwin-project, deze keer gaat het om onderdelen die zijn ontwikkeld voor macOS 10.12 Sierra. De Darwin-broncode bestaat uit de kernonderdelen waarop het besturingssysteem is gebaseerd, maar ook iOS, tvOS en watchOS. Met deze broncode kunnen app-ontwikkelaars nog beter gebruik maken van het besturingssysteem.

Het is niet de eerste keer dat Apple gedeeltes van de broncode beschikbaar maakt. Het hele idee erachter is dat ontwikkelaars in diepere lagen van het besturingssysteem kunnen kijken en wellicht hun software verder kunnen optimaliseren voor het macOS-besturingssysteem.

De Darwin-code is al redelijk oud, want de eerste versie verscheen is in 1999 en is gebaseerd op Unix, verder is er code gebruikt van BSD en NextStep. In de afgelopen 17 jaar heeft Apple flink wat optimalisaties doorgevoerd en de code uitgebreid. Het feit dat het besturingssysteem op Unix is gebaseerd is een hele goed keuze gebleken want macOS is een heel stabiel besturingssysteem dat inmiddels uit verschillende lagen is opgebouwd.

Apple heeft de afgelopen jaren vooral geprobeerd om het besturingssysteem efficiënter en stabieler te maken, dat lijkt aardig gelukt. De innovatie is echter een beetje achtergebleven, begin volgend jaar krijgen we mogelijk nieuwe beta’s van macOS 10.13 waarin wel weer innovaties te vinden zijn.