2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Met de opkomst van de smartphone is de mobiele chip ontwikkeling in een sneltreinvaart gekomen en de concurrentie in deze markt is groot. Er valt veel geld te verdienen aan het produceren van mobiele chips, maar er moet ook grof worden geïnvesteerd, het is dus zeker niet zonder risico. TSMC pakt nu door en investeert 15 miljard euro in een nieuwe fabriek waar het uiteindelijk 3nm- en 5nm-chips wil produceren.

De nieuwe fabriek van TSMC zal in Taiwan worden gebouwd en moet chips gaan produceren op een 3nm en 5nm procedé. Het gaat nog wel even duren voordat deze fabriek gereed is en de eerste chips van de band rollen, TMSC gaat er vanuit dat de fabriek in 2022 zijn eerste chips zal produceren.

De Nikkei Asian Review weet op basis van gesprekken met TSMC dat de fabriek er gaat komen, ook is duidelijk voor Taiwan gekozen, maar er moet nog wel een geschikte locatie worden gevonden. TSMC heeft 50 tot 80 hectare nodig voor de nieuwe fabriek en rekent op hulp van de overheid om die te vinden. Wanneer de bouw van de fabriek zal starten is daardoor nog onduidelijk.

In totaal gaat de fabriek zo’n 500 miljard Taiwaneese dollar kosten, wat omgerekend iets meer dan 15 miljard euro is. Een fors bedrag, dat op de lange termijn pas zal worden terugverdiend. Op dit moment zijn de kleinste chips 10nm, maar deze worden nog niet gebruikt in eindproducten, dat zal pas in 2017 gaan gebeuren. Daarna volgt de stap naar 7nm en daarna is pas 5nm aan de beurt. TSMC heeft dus nog even tijd om alles af te krijgen.

De concurrentie zit echter ook niet stil, Samsung investeert bijvoorbeeld aan de lopende band in zijn fabrieken en is al volop bezig met de productie van 10nm-chips.