2min

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) begint in 2020 met de bouw van een fabriek waarin het 3nm-chips kan produceren. Eerder wilde het bedrijf pas in 2022 beginnen met de bouw, maar die plannen zijn nu dus omgegooid. Dat is mogelijk door steun van de Taiwanese overheid.

CEO Morris Chang laat dat aan de DigiTimes weten. Hij vertelt er vertrouwen in te hebben dat de Taiwanese overheid zal helpen om alle wettelijke hordes te nemen rond onder meer de land waarop men wil bouwen en de stroomtoevoer voor de fabriek. Hij stelt er “vertrouwen in te hebben dat de overheid zal helpen de nieuwe fabriek te bouwen”.

Kleinere chips

Begin vorige maand liet TSMC nog weten dat het zou komen met een nieuwe fabriek voor de productie van de 3nm-chips. Het liet toen weten de fabriek te zullen bouwen in het Tainan Science Park, om daar “het bestaande clustervoordeel en de voordelen van een uitgebreide leveringsketen” ten volste te kunnen benutten.

Het Taiwanese bedrijf investeert ongeveer 15 miljard euro in de bouw van de fabriek voor 3nm en 5nm-chips. Toch is het even de vraag of die chips wel zo snel gemaakt kunnen worden. De kleinste chips die op dit moment gebruikt worden in apparatuur zijn 10nm en pas eind dit jaar wordt er een stap gemaakt naar 5nm-chips.

Groeiende markt

TSMC investeert die miljarden in een poging de concurrentie voor te blijven. IBM wist al eens succesvol een 5nm-chip te produceren en moet die nog op de markt brengen. Ook Samsung, Intel en Global Foundries steken er miljarden in. Vreemd is dat niet: de markt heeft nog veel potentieel.

TSMC verwacht dat de markt voor halfgeleiders met 6 procent groeit dit jaar en de komende twee jaar gemiddeld met 4 tot 5 procent groeit.