Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de webwinkels en postorderbedrijven niet in bezit zijn van een SSL-certificaat. Maar hoe staat het met webwinkels die wel een keurmerk hebben? Ook daar is lang niet elke webwinkel goed beveiligd: 28 procent heeft geen beveiligde verbinding.

Dat meldt Dutch Internet Marketing vandaag op basis van onderzoek onder 14.880 webwinkels. Wel merken de onderzoekers op dat ze de 14.880 sites automatisch hebben laten controleren. Het percentage kan licht afwijken, bijvoorbeeld als een site wel een SSL-certificaat heeft, maar dat niet goed heeft afgesteld. De onderzoekers maakten verder hun selectie op basis van de grootste keurmerken die ons land heeft.

Beveiligingsmaatregelen

Het resultaat is interessant, want een keurmerk staat gewoonlijk in de ogen van de consument garant voor een veilige winkelervaring. Dat ze niet allemaal een goede beveiliging hebben, waarbij persoonsgegevens enkel versleuteld verzonden worden, is zo bezien een aparte conclusie.

Er zijn maar drie keurmerken waarvan de aangesloten sites onder het gemiddelde scoren. Bij Thuiswinkel Waarborg zijn er 2.113 webwinkels getest en bleek 13 procent niet voldoende beveiligd. Bij WebwinkelKeur was dat 24 procent en bij Webshop Keurmerk 27 procent. De slechtst presterende webwinkels waren aangesloten bij mkbOK, waar 57 procent geen goede beveiliging heeft.

Veiliger internet

Sinds 1 januari 2016 geldt de regel dat webwinkels hun site goed moeten beveiligen en dat ze, als dit niet het geval is, een boete kunnen krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP kijkt onder meer naar de beveiligde verbinding en of er werk is verricht om eventuele datalekken zoveel mogelijk te voorkomen. Een SSL-certificaat kan al voldoende zijn om een boete te voorkomen.

Niet alleen de AP werkt aan een veiliger internet, ook diverse internetbedrijven proberen dat te realiseren. Zo proberen Google, Facebook, Mozilla en Apple ontwikkelaars te verplichten over te schakelen naar HTTPS, opdat hun gebruikers en bezoekers veiliger kunnen surfen. Tot nu toe gebruikt wereld 39 procent van de sites het HTTPS-protocol.