De Federal Communications Commission (FCC) staat op het punt om netneutaliteit af te schaffen in de Verenigde Staten. Volgende week wordt daar mogelijk al over gestemd, waarmee providers de ruimte krijgen om voorrang te bieden aan bepaalde soorten internetverkeer.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van twee mensen bekend met de plannen. In 2015 voerde de regering van toenmalig president Barack Obama de netneutraliteit in. Volgens FCC-topman Ajit Pai staan de regels investeringen in netwerken echter in de weg. Waar onder de huidige Amerikaanse wetgeving internetdiensten vallen onder nutsvoorzieningen, moet dat dus veranderen. Pai zou van plan zijn op 14 december een stemming te houden.

Internetsnelwegen

Afgelopen mei vroeg Pai zich publiekelijk af of de FCC wel het recht heeft om regelgeving te maken die providers ervan weerhoudt bepaalde vormen van internetverkeer voorrang te geven. Het creëren van zogenaamde internetsnelwegen kan een lucratieve extra inkomstenbron zijn voor providers en de gedachte is dat die daarom extra investeringen zouden maken.

Providers als AT&T, Comcast en Verizon – de grootste spelers in de Verenigde Staten – stellen dat een einde aan de netneutraliteit flinke investeringen in breedbandinternet mogelijk maakt. Tegelijk stellen critici dat het schadelijke gevolgen kan hebben voor consumenten, kleine ondernemingen en internettoegang over het algeheel genomen.

Schadelijke gevolgen?

Enkele grote technologiebedrijven, waaronder Alphabet en Facebook, vroegen Pai dan ook de voorgestelde nieuwe regels in te trekken. Volgens hen kan het internet juist groeien door de vrije en bovenal gelijke toegang hiertoe. Pai probeerde hen al tegemoet te komen door internetproviders nog altijd te vragen geen onderscheid te maken tussen verschillende soorten internetverkeer.

Het toezicht ligt in het voorstel niet langer bij de FCC, maar bij de Federal Trade Commission, die formeel geen zeggenschap heeft en providers voor de rechter zal moeten slepen om een verandering te kunnen bewerkstelligen. De vraag is of dit ook in het definitieve voorstel komt te staan, of dat het aangepast wordt. Vermoedelijk wordt daar volgende week meer over bekend gemaakt.