Microsoft en SAP hebben overeenstemming bereikt om het gebruik van elkaars cloud-producten en diensten uit te breiden. Ook het verkopen van cloud-zaken van de ander staat centraal bij de deal. Dit is dan ook een uitbreiding van een samenwerking die al langere tijd bestaat.

Microsoft gaf in de verklaring aan de S/4HANA database van SAP te zullen gebruiken voor de belangrijke interne financiële planning functies, waarmee oudere SAP-software vervangen wordt. SAP laat op zijn beurt weten meer dan een dozijn van zijn kritieke interne financiële systemen te draaien op Microsoft Azure.

Beide partijen zullen klanten begeleiden en enterprise-architectuur bieden voor de implementatie van SAP-applicaties op Azure. Daarnaast gebruikt SAP Ariba momentel Azure. Andere plannen zijn het verbinden van S/4HANA met Azure AI en analytics service voor efficiëntere financiële rapportering en krachtigere besluitneming.

De nieuwste integratie van de producten van beide partijen werd ontworpen om gezamenlijke klanten aan te moedigen SAP-software te draaien op Microsoft Azure clouddiensten. Wederzijds klanten zijn bijvoorbeeld Coca-Cola, Columbia Sportswar, Coats en Costco Wholesale.

Samenwerking

SAP wil overigens niet dat zijn klanten de producten alleen op Microsoft Azure draaien. Gebruikmaken van concurrerende cloudplatformen als Amazon Web Services, Google Cloud Platform, IBM Cloud en SAP’s interne cloudservices is verstandig. Toch doet een dergelijke samenwerking vermoeden dat Microsoft met de grootste software leverancier van Europa de aanval op marktleider AWS wil verstevigen.

Microsoft-CEO Satya Nadella zegt over de samenwerking dat enterprise-klanten in staat zullen zijn hun meeste missie-kritieke applicaties en workloads te kunnen draaien op S/4HANA op Azure. Het is dan ook niet alleen voortbouwen op een samenwerking die al langer bestaat waarbij de eigen organisaties krachtiger worden, benadrukt Nadella.

Zo’n 18 maanden geleden bereikten SAP en Microsoft overeenstemming om Microsoft Office 365 in SAP te integreren. Het Duitse bedrijf beloofde toen zijn HANA database software te draaien op Azure.