1 min

Tags in dit artikel

, ,

Bedrijven die met zogenaamde internetincasso’s geld van bankrekeningen afschrijven, zonder dat iemand daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven, lopen kans om de consumentenbond in hun nek te krijgen. Gebruikers die zich gedupeerd voelen kunnen via de bond een bedrijf een rode kaart sturen. Bedrijven waar veel rode kaarten heengaan krijgen eerst een waarschuwing van de consumentenbond. Als dat niet helpt wordt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ingeschakeld. Ook de NVB stuurt eerst een waarschuwing. In het uiterste geval kan de NVB de bedrijven het gebruik van die incasso’s blokkeren.

Het komt op dit moment geregeld voor dat consumenten iets op internet bestellen, waarna geld van hun rekening wordt afgeschreven zonder dat ze daarvoor een handtekening hebben gezet. Volgens de bond zijn internetincasso’s zonder handtekening verboden.

De consumentbond wil dat er een beveiliging komt, zodat iemand niet met een paar klikken zijn geld kwijt is. Dit kan een geheim klantnummer zijn, of een elektronische handtekening.