1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft, de software gigant uit Redmond, heeft zijn eigen imago beschadigd met zijn aanvallen op open bron-software onder andere op Linux. Dat wordt verkondigd in een recent intern memo van de softwarereus. Software met een openbare broncode werd door topmannen van Microsoft, zoals medeoperichter Bill Gates en algemeen directeur Steve Ballmer van Microsoft, uitgemaakt voor alles wat lelijk is.

Voorbeelden van uitlatingen door Microsoft over open bron-software zijn: ‘Een gezwel’ en ‘Pac-man achtig’. Maar deze aanvallen hebben niets uitgehaald. De populariteit van Linux en andere open bron-software onder ontwikkelaars en klanten is onverminderd groot. Meldt een in een binnen Microsoft gedistribueerd memo, afkomstig van een strategische bijeenkomst in Berlijn in september 2001.

"Berichten over mogelijke overtreding van patenten door Linux, het ontwikkelingsproces op de hak nemen vanwege het gebrek aan verantwoordelijkheid en het benadrukken van de kans op virussen bij het werken met openbare licenties (de General Public License of GPL) heeft weinig tot geen effect. Meningen blijven hierdoor hetzelfde, en in sommige gevallen hebben dit soort boodschappen zelfs "een averechts effect", zo valt te lezen in het memo. Vertegenwoordigers van Microsoft weigerden commentaar te geven op het memo, maar door bronnen binnen het bedrijf werd de echtheid ervan bevestigd. Via Opensource.org, lekte het memo uit, waar het gepost werd als samenvatting van een project genaamd ‘Attitudes towards Shared Sources and Open Source Research’.